-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Kurczak z sezamem

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: kurczak sezam
Rodzaj dania:dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kurczak - udko 1 kg mięsa
majonez 5 łyżka płyny i sosy
sól 1 szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 szczypta przyprawy i zioła
przyprawa typu vegeta 1 szczypta przyprawy i zioła
papryka ostra 1 szczypta przyprawy i zioła
papryka słodka 1 szczypta przyprawy i zioła
sezam 4 łyżka dodatki

Opis

Udka umyć, natrzeć solą, pieprzem, vegetą oraz papryką słodką lub ostrą - według upodobań. Odstawić do lodówki na około 3 godziny. Następnie każde udko posamrować majonezem i obtoczyć w sezamie, układać w naczyniu żaroodpornym i przykryć folią aluminiową. Piecokoło jednej godziny w 180 stopniach C (widelcem można sprawdzić miękkość mięsa). Na 15-20 minut przed końcem pieczenia folię należy zdjąć aby udka zrumieniły się na złotobrązowy kolor.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 1godz. 5min.
Cana: całej potrawy: 24 PLN jednej porcji: 6 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 1600 kcal jednej porcji: 400 kcal

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(2 opinii)
9 Września 2010r. o 08:58
Ty to wszędzie chińskie żarcie widzisz :D
ocena ogólna
9 Września 2010r. o 08:33
Polska kuchnia? Mnie to raczej wygląda na chińską...
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Sałatka z makaronem

    Salaterkę wyłożyć sałatą,kaszkę ugotować wg przepisu na opakowaniu,groszek zalać niewielką ilością wrzątku i gotować 7 min,odcedzić ,wystudzić. Pomarańczę umyć i sparzyć wrzątkiem.Otrzeć ze skórki ,którą użyj...

  • Orzeźwiająca salatka do grilla.

    Jest to bardzo szybka sałatka. Kroimy pomidory i ogórki, dodajemy pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą. Doskonale pasuje do dań mięsnych z grilla i kanapek.

  • Grillowane pomidory

    Pomidory umyć i osuszyć. Przekroić na połówki skropić oliwą z oliwek i opruszyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron ok 15 min.

  • Ziemniaczki z grilla

    Ziemniaki wcześniej należy ugotować (więcej do obiadu naszykowałam, a potem jak były już miękkie, wyjęłam i po ostudzeniu pokroiłam w plastry. Zioła połączyć ze sobą, wlać ok. 3-4 łyż. oliwy, wymieszać. ...

  • Marchew w imbirze

    Tradycyjną gotowaną marchew do dań obiadowych można łatwo zmienić w przystawkę o lekkim imbirowym smaku. 1. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać wodą. 2. Marchew gotować w oso...

  • Sałatka z rzodkiewki, mango i jabłka

    Rzodkiewki są dostępne w sklepach przez cały rok, podobnie jak jabłka i owoce mango. Sałatka najbardziej nadaje się jako dodatek do wędzonych mięs, pieczeni, ryb. 1. Wszystkie owoce i warzywa dokładn...

  • Sałatka jarzynowa

    Marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka ugotować. Pokroić wszystko w kostkę. Dodać groszek konserwowy, majonez, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko razem i odstawić na około godzinę (można na ...

  • Sałatka z papryką, selerem i ogórkiem

    Pokroić czerwoną paprykę, dodać seler sałatkowy (odcedzonego ), 4 pokrojone ogórki konserwowe, puszkę groszku i 3 pokrojone jajka ugotowane wcześniej na twardo. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec do...

  • Surówka z marchewki i jabłka

    Marchew, jabłka i seler zetrzeć na tarce. Wymieszać. Dodać łyżkę chrzanu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać śmietanę. Najlepiej smakuje schłodzona.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW