Kurczakowe kąski
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: milagro1975, dniaTagi: kurczak obiad
Rodzaj dania:dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: drób
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
kurczak - filet | 2 | szt. | mięsa |
jajo kurze | 2 | szt. | nabiał |
bułka tarta | 0,5 | szklanka | dodatki |
olej lub oliwa dowolna | 10 | łyżka | płyny i sosy |
sól | do przyprawienia | szczypta | przyprawy i zioła |
zioła prowansalskie | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
Opis
2. W misce rozbić jajko, dodać 2 szczypty soli, zioła prowansalskie, dokładnie wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać olej.
4. Każdy kawałek umoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
5. Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.
Dla ilu osób: | 5 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 30min. |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy
Danie można podać z:
-
Surówka z marchewki i jabłka
Marchew, jabłka i seler zetrzeć na tarce. Wymieszać. Dodać łyżkę chrzanu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać śmietanę. Najlepiej smakuje schłodzona.