-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Kutia podlaska

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: kutia wigilia potrawa świąteczna Podlasie kutia podlaska
Rodzaj dania:dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kasza pęczak 0,5 kg dodatki
masa makowa 1 opakowanie dodatki
miód 0,5 szklanka dodatki
sól 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
cukier 3 łyżka dodatki
rodzynki 0,5 szklanka dodatki
orzechy włoskie 0,5 szklanka dodatki
migdały 0,5 szklanka dodatki

Opis

Pęczak przepłukujemy zimną wodą na durszlaku. Zagotowujemy odpowiednią ilość wody lekko osolonej, pamiętając, że pęczak spęcznieje (lepiej dodać więcej wody niż za mało, bo kasza będzie zbyt kleista). Do gotującej się wody wsypujemy pęczak i gotujemy do momentu, aby nie był zbyt miękki.

Gotowa świąteczna masa makowa do kutii powinna zawierać rodzynki, orzechy włoskie i migdały (lekko rozdrobnione ale nie za drobno), wszystkie składniki mieszamy z makiem, na koniec dodajemy rozpuszczony miód i cukier, mieszamy dokładnie.

Masę dodajemy do ciepłego pęczaku, dokładnie mieszamy.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 4
(1 opinii)
3 Sierpnia 2015r. o 12:04
U nas w Łodzi jada się raczej kluski z makiem i bakaliami - makiełki, ale ten przepis tez wygląda ciekawie. chyba w tym roku wypróbuję!
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW