Lasagne
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: bialagwiazda1906, dniaTagi: Lasagne
Rodzaj dania:dania główne
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
wieprzowina - mięso mielone | 400 | g | mięsa |
pieczarka | 300 | g | warzywa |
cebula | 4 | szt. | warzywa |
czosnek | 5 | ząbek | warzywa |
koncentrat pomidorowy | 270 | ml | płyny i sosy |
ser żółty dowolny | 400 | g | nabiał |
sól | 0,5 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | 0,25 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
bazylia świeża | 1 | pęczek | przyprawy i zioła |
olej lub oliwa dowolna | 4 | łyżka | płyny i sosy |
makaron lasagne | 250 | g | dodatki |
przyprawa do dań włoskich | 10 | g | przyprawy i zioła |
Opis
Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie.
Dodajemy mięso mielone, podsmażamy mieszając.
Dodajemy pokrojoną bazylię przyprawę włoską, sól i pieprz - do smaku.
Na końcu dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy - mieszamy.
Z 2 minuty smażymy.
Makaron :
Specjalne płaty makaronu do lasagne wrzucamy na 4 minuty do garnka z gotującą się wodą.
W naczyniu żaroodpornym układamy kilka warstw makaronu, mięsa i startego sera żółtego na przemian.
Ważne żeby ostatnią - górną warstwę wypełnił ser.
Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni do momentu aż ser na samej górze się przypiecze.
Najlepiej smakuje z czerwonym winem.
Dla ilu osób: | 4 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy