-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Makaron muszelki w sosie pomidorowo-oliwkowym

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: makaron sos pomidor oliwki
Rodzaj dania:dania główne makarony
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: wieprzowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
wieprzowina - mięso mielone 200 g mięsa
makaron muszelki 400 g dodatki
pomidor w puszce cały 1 puszka warzywa
oliwki czarne 4 garść warzywa
bazylia suszona 2 łyżeczka przyprawy i zioła
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
ser brie 150 g nabiał
czosnek 2 ząbek warzywa
olej lub oliwa dowolna 2 łyżka płyny i sosy

Opis

1. Mięso mielone usmażyć bez dodatku tłuszczu (około 12 min. na wolnym ogniu) oprószone lekko solą. Pod koniec smażenia dodać 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i smażyć jeszcze około 2-3 minut.
2. Sos przygotować miksując pomidory z puszki (z sokiem) z oliwkami (powinniśmy otrzymać jednolitą, ciemnopomarańczową masę). Przelewamy sos do rondla i gotujemy na małym ogniu około 5 minut, dodajemy pieprz i 0,5 łyżeczki soli oraz suszoną bazylię. Do sosu wrzucamy z patelni usmażone mięso mielone i gotujemy jeszcze około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
3. W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (0,5 łyżeczki) z dodatkiem 2 łyżek oleju, po ugotowaniu odcedzić i przelać małą ilością zimnej wody.
4. Po zdjęciu sosu z ognia wrzucamy ser brie pokrojony w kostkę, szybko mieszamy, a następnie całość wrzucamy do makaronu, również szybko mieszamy i podajemy na talerzach. Musimy dość sprawnie wykonać tę czynność aby ser brie nie uległ roztopieniu.
Dla ilu osób: 3
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 40min.
Cana: całej potrawy: 12 PLN jednej porcji: 4 PLN

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Boczek duszony ze słodką kapustą

    Boczek wkładam do dużego garnka, zalewam zimna wodą, tak aby był nią całkowicie przykryty, dodając czubata łyżkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, ziele jałowca, świeżo mielony pieprz i gotuję na śr...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW