Makaron penne z mozzarellą
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: rozan, dniaTagi: makaron ser penne mozzarella
Rodzaj dania:dania główne dania jarskie makarony
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
makaron penne | 3 | szklanka | dodatki |
masło | 4 | łyżka | nabiał |
śmietana 12% | 300 | ml | nabiał |
ser mozzarella | 200 | g | nabiał |
żółtko | 1 | szt. | nabiał |
sól | 2 | szczypta | przyprawy i zioła |
gałka muszkatołowa mielona | 2 | szczypta | przyprawy i zioła |
Opis
2-3 szklanki makaronu
sól
sos:
4 łyżki masła
1,5 szklanki gęstej śmietany (lub twarożku homogenizowanego)
żółtko
szklanka startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli)
gałka muszkatołowa
sól
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować al dente i odcedzić.
Na dużej patelni podgrzać masło, dodać śmietanę i troszkę gałki muszkatołowej, a na końcu - makaron. Mieszać wszystko i mocno podgrzać, pilnując, by nie przywarł do patelni i odstawić z ognia.
Do gorącego makaronu dodać żółtko, starty ser oraz dosól do smaku. Gotowe danie można posypać posiekaną zieleniną, najlepiej - świeżą bazylią.
Dla ilu osób: | 4 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 20min. |
Komentarze i oceny
Danie można podać z:
-
Boczek duszony ze słodką kapustą
Boczek wkładam do dużego garnka, zalewam zimna wodą, tak aby był nią całkowicie przykryty, dodając czubata łyżkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, ziele jałowca, świeżo mielony pieprz i gotuję na śr...
-
Sos kurkowy
1. W rondelku zagotować 200 ml osolonej wody (2 szczypty), zmniejszyć ogień, aby woda lekko wrzała. 2. Oczyszczone kurki wrzucić do rondelka z wodą i gotować. 3. W międzyczasie na patelni zeszklić pokrojon...
-
Karkówka w ostrej marynacie
Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy karkówkę z obu stron po ok. 20 ...
-
Żeberka w miodzie z grilla
Wszystkie składniki, poza żeberkami dokładnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i także wymieszać z sosem. Obtoczyć żeberka w przygotowanym sosie i ułożyć na ruszcie. Podczas pieczenia żeberek smaro...
-
Dip czosnkowy z kaparami
Wymieszać majonez z jogurtem, przyprawić do smaku solą i mielonym pieprzem kolorowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko razem dokładnie połącz. Posyp przesuszonymi kaparami. Dip rewelacy...
-
Sos pomidorowy do makaronu
Pomidory opłukać, naciąć skórkę od szypułek do wierzchu na krzyż (nie za głęboko) zalać wrzątkiem na 2 minuty. Odlać wodę, po ostudzeniu obrać pomidory ze skóry. Pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Na p...
-
Kotlety z kabaczka
Kabaczka ostrugać i pokroić w plasterki. Włożyć do miski i wymieszać ze solą. Jajka wbić do talerza i roztrzepać.Bułkę wysypać na talerz Moczyć kabaczka w jajku i bułce i smażyć na patelni jak kotlety. ...