-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Makaron penne z mozzarellą

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: makaron ser penne mozzarella
Rodzaj dania:dania główne dania jarskie makarony
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
makaron penne 3 szklanka dodatki
masło 4 łyżka nabiał
śmietana 12% 300 ml nabiał
ser mozzarella 200 g nabiał
żółtko 1 szt. nabiał
sól 2 szczypta przyprawy i zioła
gałka muszkatołowa mielona 2 szczypta przyprawy i zioła

Opis

Składniki na 4 porcje:
2-3 szklanki makaronu
sól
sos:
4 łyżki masła
1,5 szklanki gęstej śmietany (lub twarożku homogenizowanego)
żółtko
szklanka startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli)
gałka muszkatołowa
sól

Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować al dente i odcedzić.

Na dużej patelni podgrzać masło, dodać śmietanę i troszkę gałki muszkatołowej, a na końcu - makaron. Mieszać wszystko i mocno podgrzać, pilnując, by nie przywarł do patelni i odstawić z ognia.

Do gorącego makaronu dodać żółtko, starty ser oraz dosól do smaku. Gotowe danie można posypać posiekaną zieleniną, najlepiej - świeżą bazylią.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 20min.

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Boczek duszony ze słodką kapustą

    Boczek wkładam do dużego garnka, zalewam zimna wodą, tak aby był nią całkowicie przykryty, dodając czubata łyżkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, ziele jałowca, świeżo mielony pieprz i gotuję na śr...

  • Sos kurkowy

    1. W rondelku zagotować 200 ml osolonej wody (2 szczypty), zmniejszyć ogień, aby woda lekko wrzała. 2. Oczyszczone kurki wrzucić do rondelka z wodą i gotować. 3. W międzyczasie na patelni zeszklić pokrojon...

  • Karkówka w ostrej marynacie

    Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy karkówkę z obu stron po ok. 20 ...

  • Żeberka w miodzie z grilla

    Wszystkie składniki, poza żeberkami dokładnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i także wymieszać z sosem. Obtoczyć żeberka w przygotowanym sosie i ułożyć na ruszcie. Podczas pieczenia żeberek smaro...

  • Dip czosnkowy z kaparami

    Wymieszać majonez z jogurtem, przyprawić do smaku solą i mielonym pieprzem kolorowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko razem dokładnie połącz. Posyp przesuszonymi kaparami. Dip rewelacy...

  • Sos pomidorowy do makaronu

    Pomidory opłukać, naciąć skórkę od szypułek do wierzchu na krzyż (nie za głęboko) zalać wrzątkiem na 2 minuty. Odlać wodę, po ostudzeniu obrać pomidory ze skóry. Pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Na p...

  • kotlety z kabaczka Kotlety z kabaczka

    Kabaczka ostrugać i pokroić w plasterki. Włożyć do miski i wymieszać ze solą. Jajka wbić do talerza i roztrzepać.Bułkę wysypać na talerz Moczyć kabaczka w jajku i bułce i smażyć na patelni jak kotlety. ...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW