-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Makaron z brokułami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: makaron brokuły sos czosnkowy pomidor
Rodzaj dania:dania jarskie makarony
Rodzaj kuchni: wegetariańska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
brokuł 1 szt. warzywa
makaron świderki 1/2 opakowanie dodatki
pomidor 2 szt. warzywa
czosnek 1 lub 2 ząbek warzywa
śmietana 12% 1/2 szklanka nabiał
majonez ok. 3 łyżeczka płyny i sosy
sól 2 szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 2 szczypta przyprawy i zioła

Opis

Do garnka z gotującą się i lekko osoloną wodą dodajemy makaron świderki(najlepiej pół opakowania). Gotujemy (najlepiej) al dente, na niezbyt dużym ogniu. W zależności od makaronu jakieś 8 min.
Do drugiego garnka (z gotującą się i lekko osoloną wodą) dodajemy umyte, bez łodygi i liści, pokrojone w większe kawałki brokuły. Gotujemy je do póki nie będą miękkie. Podobnie jak makaron ok. 8 min. na niedużym ogniu. Uwaga! należy sprawdzać ich stan,gdyż mogą się rozgotować.
W międzyczasie przygotujemy sos. Do niewielkiej miski dodajemy pół opakowania śmietany (najlepiej 12%), 2-3 łyżeczki majonezu (jeśli stwierdzimy, że jest go za mało - dodajemy jeszcze łyżeczkę), drobno posiekany czosnek, obrane i pokrojone pomidory, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.
Po ugotowaniu brokuł i makaronu dajemy na sitko. Opłukujemy zimną wodą.
Gotowy już makaron dajemy na talerze, natomiast brokuły dodajemy do sosu. Mieszamy go. Gotowy już sos dodajemy do makaronu (najlepiej na wierzch).
Smacznego:)
Dla ilu osób: 2
Danie dietetyczne: tak
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania

Brak zdjęć

Dodaj zdjęcia
 

Danie można podać z:

  • Sos pieczeniowy

    Mąkę wymieszać z zimną wodą tak aby nie było grudek. Zagotować sos do pieczenia. Wlać powoli mąkę z wodą cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia.

  • Sos do spaghetti

    Umieść wszystkie składniki w dużym rondlu (pomidory, cebulę i czosnek posiekaj), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-10 minut. Zmiksuj do momenty uzyskania gładkiej konsystencji. Posyp parmezanem, podawa...

  • Sos waniliowy

    Łyżkę mąki rozetrzeć w śmietance, dodać cukier i startą wanilię. Wszystko razem zagotować i zaciągnąć żółtkami.

  • Sos kurkowy

    1. W rondelku zagotować 200 ml osolonej wody (2 szczypty), zmniejszyć ogień, aby woda lekko wrzała. 2. Oczyszczone kurki wrzucić do rondelka z wodą i gotować. 3. W międzyczasie na patelni zeszklić pokrojon...

  • Sos czosnkowy grillowy

    Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą składników na jednolitą masę. Idealny do dań z grilla szczególnie do ziemniaczków pieczonych.

  • Sos pomidorowy do makaronu

    Pomidory opłukać, naciąć skórkę od szypułek do wierzchu na krzyż (nie za głęboko) zalać wrzątkiem na 2 minuty. Odlać wodę, po ostudzeniu obrać pomidory ze skóry. Pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Na p...

  • Sos pomidorowy z ogórkiem konserwowym i pieprzem

    Pomidory w kawałkach w zalewie przelać z puszki do rondelka, włączyć ogień i zacząć podgrzewać. 4 średnie ogórki konserwowe pokroić w kostkę, dorzucić pomidorów. Pieprz czarny odsączyć z zalewy i dodać...

  • kotlety z kabaczka Kotlety z kabaczka

    Kabaczka ostrugać i pokroić w plasterki. Włożyć do miski i wymieszać ze solą. Jajka wbić do talerza i roztrzepać.Bułkę wysypać na talerz Moczyć kabaczka w jajku i bułce i smażyć na patelni jak kotlety. ...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW