Makaron z brokułami
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: blablaniika, dniaTagi: makaron brokuły sos czosnkowy pomidor
Rodzaj dania:dania jarskie makarony
Rodzaj kuchni: wegetariańska
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
brokuł | 1 | szt. | warzywa |
makaron świderki | 1/2 | opakowanie | dodatki |
pomidor | 2 | szt. | warzywa |
czosnek | 1 lub 2 | ząbek | warzywa |
śmietana 12% | 1/2 | szklanka | nabiał |
majonez | ok. 3 | łyżeczka | płyny i sosy |
sól | 2 | szczypta | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | 2 | szczypta | przyprawy i zioła |
Opis
Do garnka z gotującą się i lekko osoloną wodą dodajemy makaron świderki(najlepiej pół opakowania). Gotujemy (najlepiej) al dente, na niezbyt dużym ogniu. W zależności od makaronu jakieś 8 min.
Do drugiego garnka (z gotującą się i lekko osoloną wodą) dodajemy umyte, bez łodygi i liści, pokrojone w większe kawałki brokuły. Gotujemy je do póki nie będą miękkie. Podobnie jak makaron ok. 8 min. na niedużym ogniu. Uwaga! należy sprawdzać ich stan,gdyż mogą się rozgotować.
W międzyczasie przygotujemy sos. Do niewielkiej miski dodajemy pół opakowania śmietany (najlepiej 12%), 2-3 łyżeczki majonezu (jeśli stwierdzimy, że jest go za mało - dodajemy jeszcze łyżeczkę), drobno posiekany czosnek, obrane i pokrojone pomidory, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.
Po ugotowaniu brokuł i makaronu dajemy na sitko. Opłukujemy zimną wodą.
Gotowy już makaron dajemy na talerze, natomiast brokuły dodajemy do sosu. Mieszamy go. Gotowy już sos dodajemy do makaronu (najlepiej na wierzch).
Smacznego:)
Dla ilu osób: | 2 | |
Danie dietetyczne: | tak | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania |
Komentarze i oceny
Danie można podać z:
-
Sos pieczeniowy
Mąkę wymieszać z zimną wodą tak aby nie było grudek. Zagotować sos do pieczenia. Wlać powoli mąkę z wodą cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia.
-
Sos do spaghetti
Umieść wszystkie składniki w dużym rondlu (pomidory, cebulę i czosnek posiekaj), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-10 minut. Zmiksuj do momenty uzyskania gładkiej konsystencji. Posyp parmezanem, podawa...
-
Sos waniliowy
Łyżkę mąki rozetrzeć w śmietance, dodać cukier i startą wanilię. Wszystko razem zagotować i zaciągnąć żółtkami.
-
Sos kurkowy
1. W rondelku zagotować 200 ml osolonej wody (2 szczypty), zmniejszyć ogień, aby woda lekko wrzała. 2. Oczyszczone kurki wrzucić do rondelka z wodą i gotować. 3. W międzyczasie na patelni zeszklić pokrojon...
-
Sos czosnkowy grillowy
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą składników na jednolitą masę. Idealny do dań z grilla szczególnie do ziemniaczków pieczonych.
-
Sos pomidorowy do makaronu
Pomidory opłukać, naciąć skórkę od szypułek do wierzchu na krzyż (nie za głęboko) zalać wrzątkiem na 2 minuty. Odlać wodę, po ostudzeniu obrać pomidory ze skóry. Pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Na p...
-
Sos pomidorowy z ogórkiem konserwowym i pieprzem
Pomidory w kawałkach w zalewie przelać z puszki do rondelka, włączyć ogień i zacząć podgrzewać. 4 średnie ogórki konserwowe pokroić w kostkę, dorzucić pomidorów. Pieprz czarny odsączyć z zalewy i dodać...
-
Kotlety z kabaczka
Kabaczka ostrugać i pokroić w plasterki. Włożyć do miski i wymieszać ze solą. Jajka wbić do talerza i roztrzepać.Bułkę wysypać na talerz Moczyć kabaczka w jajku i bułce i smażyć na patelni jak kotlety. ...