Mąkę przesiać do miski i pozostawić w ciepłym miejscu. Z drożdży przygotować rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki oraz 1/4 szklanki letniego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem, a tłuszcz roztopić. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę letniego mleka i ciasto dobrze wyrobić. Na końcu dodać stopiony letni tłuszcz. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie, a na przekroju pojawią się pęcherzyki. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy dobrze wyrośnie, wyłożyć na stolnicę, zarobić z małą ilością mąki. Rozwałkować w prostokąt, posmarować ciasto stopionym tłuszczem, nałożyć równomiernie masę makową. Ciasto z nałożoną masą zwinąć w rulon i ułożyć w formie lub na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 min. Masę makową przygotować należy w następujący sposób. Mak kilkakrotnie wypłukać, przecedzić przez sito, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5 min. Odcedzić i trzykrotnie zemleć przez maszynkę. Margarynę roztopić, dodać zmielony mak, cukier, miód, wanilię i całość smażyć przez 10 min. Zdjąć z ognia, dodać do masy ubite białko, olejek migdałowy, całość wymieszać i nakładać na ciasto.