-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Marynowana czerwona papryka - "Papryka jak od mamy - Heleny"

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: papryka marynowana czerwona przetwory
Rodzaj dania:dania jarskie przekąski przetwory warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
papryka czerwona 2 kg warzywa
woda 1 l płyny i sosy
olej lub oliwa dowolna 6-8 łyżka płyny i sosy
czosnek 6-8 ząbek warzywa
cebula 1 szt. warzywa
liść laurowy 8 szt. przyprawy i zioła
ziele angielskie 18-24 szt. przyprawy i zioła
pieprz czarny ziarnisty 30-40 szt. przyprawy i zioła
sól 0,5 szklanka przyprawy i zioła
cukier 1 szklanka dodatki
ocet spirytusowy 0,5 szklanka płyny i sosy

Opis

Marynowana czerwona papryka z przepisu od Heleny

Jesienią papryka jest w przystępnych cenach, dlatego warto wykorzystać ten czas i zamarynować ją do słoików.

1. Przygotować umyte słoiki (mogą być 300 - 500 ml, w zależności od wielkości z podanych składników otrzymamy 6-8 słoiczków z marynatą).
2. Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek. Umyć dokładnie i podzielić na mniejsze części.
3. Obrać 1 dużą cebulę i ząbki czosnku. Cebulę przekroić na ósemki, każdy ząbek czosnku na pół).
4. Do słoika wkładać dość ściśle kawałki papryki, ósemkę cebuli, ząbek czosnku przekrojony na pół, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego.
5. Wlać 1 łyżkę oleju rzepakowego lub słonecznikowego do każdego słoika.
6. W garnku przygotować zalewę: zagotować 1 litr wody z 1 szklanką cukru, połową szklanki soli, połową szklanki octu (10%).
7. Napełnić słoiki zalewą, od wierzchu słoika pozostawiając 1-1,5 cm wolnej przestrzeni. Zamknąć od razu słoiki.
8. Do dużego garnka wlać 1-1,5 l wody, włożyć na dno ściereczkę i podgrzać wodę. Po nagrzaniu wstawiać partiami słoiki zakrętkami do góry.
9. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień (woda nie może wrzeć) i wekować marynaty około 15 minut.
10. Wyjąć każdy słoik, dokręcić i postawić odwrotnie (na zakrętce). Pozostawić słoiki na parę godzin.

Marynowane papryki czerwone są gotowe do spożycia po około tygodniu - muszą nasiąknąć aromatem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Są dobrą przystawką do wędlin, mięs i ryb.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: trudne do przygotowania
Czas przygotowywania: 2godz. 0min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(2 opinii)
1 Listopada 2012r. o 12:09
Smakowicie wygląda :)
ocena ogólna
21 Października 2012r. o 21:39
Będąc dzisiaj na zakupach w markecie cena papryki powaliła nas na kolana - 2,69 PLN / kg. Chwyciłem za telefon, zadzwoniłem do Heleny (mojej mamy) i poprosiłem o listę składników. Tym sposobem zamarynowaliśmy papryki, które smakowo będą takie - jak u mamy. Przekonamy się po tygodniu, bo tak zamarynowana papryka, powinna odstać. Polecam - zwłaszcza, że ceny polskich warzyw są teraz dość niskie.
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW