Marynowana czerwona papryka - "Papryka jak od mamy - Heleny"
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: adam, dniaTagi: papryka marynowana czerwona przetwory
Rodzaj dania:dania jarskie przekąski przetwory warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
papryka czerwona | 2 | kg | warzywa |
woda | 1 | l | płyny i sosy |
olej lub oliwa dowolna | 6-8 | łyżka | płyny i sosy |
czosnek | 6-8 | ząbek | warzywa |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
liść laurowy | 8 | szt. | przyprawy i zioła |
ziele angielskie | 18-24 | szt. | przyprawy i zioła |
pieprz czarny ziarnisty | 30-40 | szt. | przyprawy i zioła |
sól | 0,5 | szklanka | przyprawy i zioła |
cukier | 1 | szklanka | dodatki |
ocet spirytusowy | 0,5 | szklanka | płyny i sosy |
Opis
1. Przygotować umyte słoiki (mogą być 300 - 500 ml, w zależności od wielkości z podanych składników otrzymamy 6-8 słoiczków z marynatą).
2. Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek. Umyć dokładnie i podzielić na mniejsze części.
3. Obrać 1 dużą cebulę i ząbki czosnku. Cebulę przekroić na ósemki, każdy ząbek czosnku na pół).
4. Do słoika wkładać dość ściśle kawałki papryki, ósemkę cebuli, ząbek czosnku przekrojony na pół, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego.
5. Wlać 1 łyżkę oleju rzepakowego lub słonecznikowego do każdego słoika.
6. W garnku przygotować zalewę: zagotować 1 litr wody z 1 szklanką cukru, połową szklanki soli, połową szklanki octu (10%).
7. Napełnić słoiki zalewą, od wierzchu słoika pozostawiając 1-1,5 cm wolnej przestrzeni. Zamknąć od razu słoiki.
8. Do dużego garnka wlać 1-1,5 l wody, włożyć na dno ściereczkę i podgrzać wodę. Po nagrzaniu wstawiać partiami słoiki zakrętkami do góry.
9. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień (woda nie może wrzeć) i wekować marynaty około 15 minut.
10. Wyjąć każdy słoik, dokręcić i postawić odwrotnie (na zakrętce). Pozostawić słoiki na parę godzin.
Marynowane papryki czerwone są gotowe do spożycia po około tygodniu - muszą nasiąknąć aromatem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Są dobrą przystawką do wędlin, mięs i ryb.
Dla ilu osób: | 6 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | trudne do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 2godz. 0min. |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(2 opinii)
![]() |
bialagwiazda1906
1 Listopada 2012r. o 12:09
ocena ogólna
|
![]() |
adam
21 Października 2012r. o 21:39
ocena ogólna
|