-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Meksykańskie krokiety

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: Krokiet meksykański Meksyk farsz obiad naleśnik
Rodzaj dania:dania główne naleśniki
Rodzaj kuchni: meksykańska
Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
bułka tarta 1 szklanka dodatki
wieprzowo-wołowe mięso mielone 250 g mięsa
koncentrat pomidorowy 0,5 l płyny i sosy
cebula 1 szt. warzywa
czosnek 4 ząbek warzywa
papryka pepperoni marynowana 100 g warzywa
papryka zielona 1 szt. warzywa
kukurydza konserwowa 1 puszka warzywa
fasola czerwona konserwowa 1 puszka warzywa
papryka słodka 2 łyżka przyprawy i zioła
oregano suszone 1 łyżka przyprawy i zioła
przyprawa do gyros 2 łyżka przyprawy i zioła
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna 0,5 szklanka płyny i sosy
mleko 1 szklanka nabiał
woda 1 szklanka płyny i sosy
jajo kurze 2 szt. nabiał
mąka pszenna 1,5 szklanka dodatki

Opis

Farsz do krokietów:
1. Czosnek obrać, zmiażdżyć i posiekać drobno.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę
3. W głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę i czosnek, delikatnie przesmażyć, dodać paprykę mieloną słodką i ostrą, dokładnie wymieszać.
4. Paprykę zieloną umyć, wydrążyć z pestek i białych plewek, pokroić w paseczki i dorzucić do patelni. Smażyć na wolnym ogniu około 5 minut mieszając.
5. Dodać mięso mielone, przyprawę do gyros, dokładnie wymieszać i smażyć około 5 minut znów mieszając od czasu do czasu.
6. Papryki pepperoni odsączyć, rozkroić i pozbawić nasion, pokroić drobno i wrzucić na patelnię, zalać koncentratem pomidorowym i zagotować.
7. Odsączyć z zalewy kukurydzę i fasolę konserwową,. wrzucić do patelni, dodać oregano.
8. Dusić wszystko bez przykrycia około 10 minut od czasu do czasu mieszając, na koniec doprawić solą. Odstawić na bok.

Ciasto na krokiety:
1. Do miski wlać wodę, mleko i 1 łyżkę oleju.
2. Dodawać mąkę porcjami dokładnie mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodać jajo i rozbić je z przygotowanym ciastem.
3. Na patelni teflonowej smażyć placki takie jak naleśniki.
4. Po usmażeniu, na każdy płat na jednej z krawędzi po środku wyłożyć dużą łyżkę farszu, zwinąć w rulon, a następnie złożyć prawy i lewy bok do środka, tak aby na siebie nachodziły.
5. Przygotować talerz z bułką tartą i talerz z rozmąconym 1 jajem. Każdy krokiet umoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.
Dla ilu osób: 15
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 30min.

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW