Meksykańskie kuleczki mięsne
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: samasunga, dniaTagi: Meksyk kulki mięsne mięso meksykańskie
Rodzaj dania:dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: meksykańska
Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
wieprzowo-wołowe mięso mielone | 750 | g | mięsa |
przyprawa do dań kuchni meksykańskiej | 2 | łyżka | przyprawy i zioła |
papryka ostra | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
bułka tarta | 0,5 | szklanka | dodatki |
kukurydza konserwowa | 1 | puszka | warzywa |
pomidor w puszce kawałki | 1 | puszka | warzywa |
fasola czerwona konserwowa | 1 | puszka | warzywa |
sól | 0,5 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
pieprz cayenne | 3 | szczypta | przyprawy i zioła |
jajo kurze | 2 | szt. | nabiał |
olej lub oliwa dowolna | 100 | ml | płyny i sosy |
Opis
2. Mięso mielone przełożyć do miski, przyprawić przyprawą do kuchni meksykańskiej i papryką ostrą.
3. Dodać bułkę tartą i 2 jaja, wszystko dokładnie wymieszać.
4. Z wymieszanego mięsa mielonego tworzyć kulki o średnicy około 3-4 cm.
5. Kulki smażyć na rozgrzanym oleju z każdej regularnie obracając aż się zarumienią.
6. Po usmażeniu odkładać na talerz.
7. W garnku przygotować sos: odcedzić kukurydzę, fasolę czerwoną wlać razem z zalewą, dodać pomidory, sól i pieprz. Zagotować i utrzymać na wolnym ogniu. Dorzucić kulki i mieszając delikatnie od czasu do czasu gotować około 10-15 minut.
Dla ilu osób: | 6 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 45min. | |
Cana: | całej potrawy: 24 PLN | jednej porcji: 4 PLN |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
![]() |
sprenzynka
28 Sierpnia 2011r. o 18:20
ocena ogólna
|
Danie można podać z:
-
Sałatka z sałatą i rzodkiewką
Rzodkiewki i ogórek umyć, pokroić w kostkę w skórce. Czosnek zmiażdżyć. Potem do dużej miski dać \"porwane\" liście sałaty, ogórek, rzodkiewkę i czosnek. Dolać oliwę z oliwek, sól, pieprz. Pomieszać i zost...
-
Kulki ziemniaczane
Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...
-
Surówka z białej kapusty
Kapustę poszatkowac posolic i odstawic na 30 minut. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki pokroić. Kapustę wymieszać wraz z marchewką i jabłkiem. Dodać natkę, oliwę i cuk...
-
Surówka z marchewki i cieciorki
-marchew obrać, zetrzeć na tarce na drobne wiórki -cieciorkę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą i osuszyć -do szklanki wlać sok z 1 cytryny, olej z pestek winogron i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać ...
-
Sałatka do grilla
Pokroić 2 większe pomidory i 1 sałatę lodową. Do szklanki wlać 5 łyżek oleju, 5 łyżek wody. Dodać pieprzu,soli, pęczek sproszkowanego koperku i łyżeczkę sproszkowanej papryki. Zalać sosem pomidory i sała...
-
Sałatka do grilla
Posiekać mniejszą kapustę. Cebulę i marchew pokroić. Dodać 3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić ząbek czosnku ( Można dodać większą ilość czosnku w zależności od upodobań kucharz...
-
Surówka z ogórków kiszonych i pomidorów
Ogórki i pomidory opłukać. Ogórki pokroić w drobne cząstki. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i również pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Wszystko połączyć i wymieszać z oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. ...
-
Surówka z pieczarek
Pieczarki oczyścić, bardzo dokładnie umyć, wodę zmieniać kilkakrotnie. Dobrze odsączyć, najlepiej ułożyć na płóciennym ręczniku i pozostawić na kilkanaście minut. Przygotowane w ten sposób pieczarki drobni...
-
Surówka z rzodkiewek i sera
Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Biały ser utrzeć na tarce, połączyć ze śmietaną. Dodać rzodkiewki i całość wymieszać oraz doprawić solą do smaku. ...
-
Sałatka z papryki
Strąki słodkiej papryki umyć, poprzekrawać wzdłuż i oczyścić z pestek i gniazd nasiennych. Włożyć na chwilę do wrzącej osolonej wody, odcedzić. Pokroić w cienkie paski i wyłożyć do salaterki. Przyprawić solą, ...
-
Sałatka z zielonej fasoli
Zieloną strączkową fasolę ugotować w słonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić, gdy wystygnie, posypać pieprzem, skropić cytryną lub octem, oliwą, całość delikatnie wymieszać. ..
-
Sałatka z selerów z ziemniakami
Obrane selery i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pokroić dowolnie w plastry, paski lub kostkę. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać z zaprawą zrobioną z octu i oliwy, doprawioną pieprzem oraz cukrem. P...
-
Sałatka z twarogu i rzodkiewek
Rzodkiewki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ser pokroić w kostkę i wymieszać z rzodkiewkami, posiekanym szczypiorkiem i śmietaną. Przyprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem.
-
Orzeźwiająca salatka do grilla.
Jest to bardzo szybka sałatka. Kroimy pomidory i ogórki, dodajemy pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą. Doskonale pasuje do dań mięsnych z grilla i kanapek.
-
Kolorowa surówka do potraw z grilla
Składniki surówki pokroić wg uznania, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać jako dodatek do drugiego dania lub mięska i ryb z grilla.
-
Grillowana papryka faszerowana
W garnku nastawić wodę i włożyć ryż. Kiedy będzie się gotował posiekać drobno cebulę, czosnek, pieczarki, oliwki ( w plasterki) i pietruszkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Doda...
-
Grillowane pomidory
Pomidory umyć i osuszyć. Przekroić na połówki skropić oliwą z oliwek i opruszyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron ok 15 min.
-
Ziemniaczki z grilla
Ziemniaki wcześniej należy ugotować (więcej do obiadu naszykowałam, a potem jak były już miękkie, wyjęłam i po ostudzeniu pokroiłam w plastry. Zioła połączyć ze sobą, wlać ok. 3-4 łyż. oliwy, wymieszać. ...
-
Sałatka ziemniaczana do mięs z grilla
Ziemniaczki pokroić w plasterki, ugotowany bób obrać, cebulkę posiekać drobno w kosteczkę. Całość wymieszać, posolić i mocno popieprzyć, wymieszać z jogurtem greckim, zostawić na trochę do przegryzien...
-
Pomidory z mozarellą.
Pomidory sparzyć. Dodać mozarellę ( ja używam gotowej o nazwie Zottarella firmy Jogobella ). Doprawić do smaku solą. Świetnie nadaje się do dań z grilla. Zazwyczaj robię ją z bazylią, ale akurat mi z...
-
Pomidorowa przystawka
Pomidory kroimy w ósemki i układamy na półmisku, rozsypujemy na wierzch zielone oliwki Sos: do śmietany dodajemy przyprawy: sól do smaku, pieprz ziołowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną świeżą baz...
-
Sałatka z grzankami i sosem czosnkowym
Warzywa myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy lub siekamy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki, ogórki w plasterki lub półplasterki. Kromki kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, drobniut...
-
Sałatka w sam raz do grilla.
Bardzo szybka sałatka. Paprykę, kukurydzę, groszek i seler wysypujemy z puszek do miseczki. Mieszamy, doprawiamy solą i sałatka gotowa. Można też dodać majonez, ale nie będzie to już wersją \"...
-
Marchew w imbirze
Tradycyjną gotowaną marchew do dań obiadowych można łatwo zmienić w przystawkę o lekkim imbirowym smaku. 1. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać wodą. 2. Marchew gotować w oso...
-
Zapiekanka z cukinii
Cebulę,pomidory,paprykę pokroić w plasterki,wymieszać dodać sól,pieprz.Cukinie wydrążyć,wypełnić nadzieniem z warzyw i posiekanego drobno kurczaka.Całość zapiekać w piekarniku ok.40 min,aż cukinia stanie ...