Mini pizza
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: KaSia86, dniaTagi: pizza mini pizza drożdżowe spody do pizzy
Rodzaj dania:pizza zapiekanki
Rodzaj kuchni: włoska
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
mąka pszenna | 4 | łyżka | dodatki |
margaryna | 1/3 | kostka | nabiał |
śmietana 18% | 1 | szklanka | nabiał |
drożdże w proszku | 5 | g | dodatki |
sól | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
jajo kurze | 1 | szt. | nabiał |
wieprzowina - boczek wędzony | 300 | g | mięsa |
ser żółty dowolny | 300 | g | nabiał |
cebula | 2 | szt. | warzywa |
kukurydza konserwowa | 2 | puszka | warzywa |
majonez | 6 | łyżka | płyny i sosy |
ketchup pikantny | 6 | łyżka | płyny i sosy |
Opis
2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojony w paseczki boczek i posiekaną w kostkę cebulkę.
3. Kukurydzę odsączyć.
4. Ser zetrzeć na tarce do warzyw.
5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Każdy kawałek smarować odrobiną majonezu i ketchupu, na to wykładamy porcję kukurydzy, następnie boczek z cebulką,a na wierzch posypujemy serem.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180st.C ok 20 minut.
Dla ilu osób: | 6 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
![]() |
sprenzynka
22 Sierpnia 2011r. o 17:40
ocena ogólna
|
Danie można podać z:
-
Sos czosnkowy
Ogórki obrać ze skórki, następnie pokroić w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku posiekać albo przepuścić przez praskę. Jogurt naturalny wymieszać z 2-3 łyżkami majonezu (może być więcej-według uznania). Koperek ...
-
Caffe latte macchiato
Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...
-
Wigilijny kompot z suszu
Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i prz...
-
Kompot z czarnych porzeczek
Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrz...
-
Kawa pod pierzynką
W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...
-
Koktajl bananowy
1. Obrane ze skórki banany, cukier i serek miksujemy w blenderze lub ręcznym mikserze na korbkę (z wymiennymi ubijakami; w tym przypadku muszą to być noże) na gładką papkę. Dodajemy mleko i ubijamy aż do uz...
-
Zielony sos wiosenny
Wiosenny zielony sos może być wspaniałym dodatkiem do jajek lub mięs i wędlin. 1. Jajo ugotowane na twardo obieram ze skorupek i siekam na drobniutko nożem. 2. Czosnek obieram, przeciskam przez prask...
-
Sos czosnkowy grillowy
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą składników na jednolitą masę. Idealny do dań z grilla szczególnie do ziemniaczków pieczonych.
-
Kompot agrestowy
Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...
-
Mrożona kawa zbożowa
1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...
-
Dip czosnkowy z kaparami
Wymieszać majonez z jogurtem, przyprawić do smaku solą i mielonym pieprzem kolorowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko razem dokładnie połącz. Posyp przesuszonymi kaparami. Dip rewelacy...
-
Orzeźwiający koktajl malinowy na grila
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dokładnie miksujemy w blenderze lub mikserem. Przelewamy do szklanek i można udekorować bitą śmietaną lub dodatkową porcją lodów i listkami mięty. Świetne orzeźwienie ...
-
Odżywczy sok marchwiowo-jabłkowy do dań z grilla
Marchew obieramy i myjemy, Jabłka myjemy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie wkładamy wszystko do sokowirówki. Na koniec, żeby sos nie ściemniał, wyciskamy sok z cytryny. Nie ma nic bardziej orzeźw...