-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Mizeria - Tzatziki

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: mizeria tzatziki surówka czosnek ogórki
Rodzaj dania:dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: grecka
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
ogórek świeży 2 szt. warzywa
czosnek 4 ząbek warzywa
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
pietruszka natka suszona 2 łyżeczka przyprawy i zioła
jogurt grecki light 4 łyżka nabiał

Opis

Tzatziki to typowy grecki ogórkowo-czosnkowy sos, podawany do pieczonych mięs i wędlin. Moja propozycja nawiązuje do polskiej mizerii.

-ogórki umyć, nie obierać, pokroić w grubsze plastry
-obrane ząbki czosnku przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać
-wymieszać pieprz, sól i suszoną pietruszkę, utrzeć przyprawy razem z posiekanym czosnkiem, dodać 4 duże łyżki gęstego jogurtu greckiego, odstawić na 15-20 minut
-ogórki wyłożyć do salaterki, polać sosem, przed podaniem wymieszać
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: tak
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 20min.
Cana: całej potrawy: 5 PLN jednej porcji: 1 PLN

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Kulki ziemniaczane

    Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...

  • Rolada z golonki

    Z golonki wyjąć kość. Przyprawami oraz solą z rozgniecionym czosnkiem porządnie natrzeć mięso / pieprz naturalny- 2 szczypty, papryka mielona- 1 szczypta, tymianek, szałwia /. Mięso mielone przyprawić resztą prz...

  • Pieczone ziemniaki

    -ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małe cząstki, każdy nakłuć kilka razy widelcem -wymieszać cząstki ziemniaków w dużej misce z mieszanką przyprawową, przygotowaną z papryki słodkiej, pieprzu ziołowe...

  • Klopsy pieczone z jajkiem

    -ugotować 3 jajka na twardo, obrać ze skorupki, przepołowić -mięso mielone wymieszać z 1 surowym jajkiem i przyprawami, podzielić na 6 porcji w formie kulek -każdą kulkę spłaszczyć, ułożyć połówkę jajka ...

  • Grillowany Schab w musztardzie

    Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...

  • Filety z morszczuka pieczone na grillu

    Filety z ryby/ może być również dorsz, łosoś.../ obficie skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy porządnie solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Każdy filet kładziemy na folię aluminiową, na wierzch kład...

  • Grillowane roladki z indyka ze szpinakiem

    Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Dusić do czasu aż się nie rozmrozi. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze chwilę tak, żeby wo...

  • Kaszanka w wydaniu \"piekarnikowym\"

    Gdy pogoda nie dopisuje, a ma się \"smaka\" na coś grillowanego, polecam kaszankę w wydaniu \"piekarnikowym\". Do tego ogórek konserwowy i dobre pieczywo. Smakuje wyśmienicie z ketchupem. Równie dobrz...

  • Schab w sosie tymianowym

    Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową. Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane o...

  • Szaszłyki z ziołowego kurczaka z grilla

    Przygotować marynatę do mięsa. Oliwę wymieszać z ziołami, rozdrobnionym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Umyte i osuszone filety, posolić i posypać białym pieprzem. Rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm filet...

  • Karczek z grilla

    Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...

  • Smażone parówki w panierce

    Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)

  • Kurczak w gorczycy

    Jabłka Myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. skrapiamy sokiem z cytryny i potrzepujemy cynamonem. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć . Posmarować grubo musztardą francuską. Piec około 40 minu...

  • Kurczak słodko-kwaśny

    Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Na drugiej patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone w kostkę lub słupki warzywa. Dodać ananasa i kurczaka oraz doprawić pieprzem sosem sojowym i sok...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW