-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Mizeria jak u babci

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: mizeria ogórki śmietana
Rodzaj dania:dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
ogórek gruntowy 4 szt. warzywa
śmietana 18% 3 łyżka nabiał
sól 3 szczypta przyprawy i zioła
pieprz ziołowy 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

Ta mizeria przypomina mi zawsze obiady mojej babci. Łatwo ją przygotować z dostępnych teraz polskich ogórków gruntowych. Dobre do każdego obiadu.
1. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na półplastry, przełożyć do miseczki.
2. Śmietanę wymieszać z pieprzem i solą. Wlać do miseczki z ogórkami.
3. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać schłodzone.
Dla ilu osób: 2
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 5min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
28 Sierpnia 2011r. o 18:14
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Kurczak smażony w panierce Panierowany smażony kurczak

    1. Udka kurczaka obierz ze skóry, możesz podzielić je na odrębne części - udową i nóżkę - otrzymasz w ten sposób 8 kawałków kurczaka. Osusz je papierowym ręcznikiem. 2. Do naczynia wsyp i wymieszaj m...

  • Gulasz z pieczarkami

    Mrożone placki ziemniaczane rozłożyć na blasze, wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Pory oczyścić, umy...

  • Karkówka pieczona

    Wymieszać paprykę, przyprawy i pieprz razem z oliwą. Przygotowaną zalewą dokładnie wysmarować mięsko. Zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki na jeden dzień. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wkładam...

  • Gulasz węgierski

    Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy cebulę, paprykę pokrojoną w paski, czosnek, po 5 minutach wlewamy bulion, dusimy 40 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy. Po 10 minutach dodajemy koncen...

  • Kurczak po grecku

    Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki i doprawiamy pieprzem i solą podobnie jak nogi. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Do miseczki wlewamy oliwę, sok z całej cytryny, 2 łyżki wody, dodajemy bazylię ...

  • Kulki ziemniaczane

    Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...

  • Kurczak z pieczarkami

    1. Pieczarki i cebulę kroimy na drobne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni. 2. Z podudzi wyjmujemy kostkę. 3. W miejsce kostki wkładamy podsmażone pieczarki razem z cebulką. 4. Mięso n...

  • Kurczak po polsku

    Umyć kurczaka i osuszyć, odrzucić nadmiar tłuszczu koło szyi i przy otworze, przed pieczeniem można nakłuć widelcem kurczaka w miejscach, gdzie jest tłuszcz pod skórka, który wycieknie w czasie pieczenia....

  • Filet z kurczaka w sosie szałwiowym

    1. Filety z kurczaka przekroić na pół, delikatnie rozbić, oprószyć przyprawą do kurczaka lub solą i pieprzem. 2. Usmażyć na złoty kolor. 3. 3 łyżki masła rozpuścić, dodać odrobinę przyprawy typu ve...

  • Szynka domowa na Wielkanoc

    Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem. Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozosta...

  • Zawijaski mięsne

    Rozbijamy plastry schabu. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster schabu kładziemy po kilka wiórków masła i posypujemy natką pietruszki. Kładziemy na przemian, pokrojone w paski: ser i szynkę. Na brzegu...

  • Grillowane piersi kurczaka.

    Filety przyprawiamy przyprawa do do kurczaka Knorr i grillujemy, aż do przypieczenia. Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie i posypujemy koperkiem. Sałatkę robimy z kapusty pekińskiej, pokrojonej pap...

  • Grillowane skrzydełka

    Przyrządzić marynatę: wymieszać staranie ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Skrzydełka oczyścić, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osuszyć i przełożyć do szklanego naczynia. Zal...

  • Boczek z grilla

    Boczek kroimy w grubsze plastry. Posypujemy przyprawą do grilla i pieprzem. Grillujemy z obydwu stron, często obracając, aby się nie przypalił. Najlepiej smakuje podany z musztardą i keczupem.

  • Grillowany Schab w musztardzie

    Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...

  • Grillowany kurczak w jogurcie

    Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne. W takiej marynacie zamarynować filety na co najmniej 2 godziny. Potem g...

  • Skrzydełka z grilla

    Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...

  • Schab w sosie tymianowym

    Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową. Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane o...

  • Karczek z grilla

    Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...

  • Smażone parówki w panierce

    Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)

  • Kiełbasa z cebulą w boczku z grilla

    Cebulę kroimy na półksiężyce i smażymy, aż się zarumieni. Kiełbasę kroimy wzdłuż, do środka dodajemy ketchup oraz cebulę, posypujemy przyprawami, owijamy boczkiem i zawijamy w folię. Opiekamy na grillu ok. ...

  • Szybkie pulpety

    Mając gotowe mięso mielone można szybko przygotować domowe pulpety. Wymieszać , zasmażyć, obgotować - gotowe. 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, 6 łyżkami bułki tartej, przyprawą do mięsa mielone...

  • Kurczak w gorczycy

    Jabłka Myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. skrapiamy sokiem z cytryny i potrzepujemy cynamonem. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć . Posmarować grubo musztardą francuską. Piec około 40 minu...

  • Kurze nóżki inaczej

    Surowe nogi kurczaka wytrybować (pozbawić kości), nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, odrobiną curry. Układamy na blasze. Ananas (cały plasterek) nacieramy curry i układamy na mięsku. ...

  • Smażony lipień z sokiem cytrynowym

    Czyścimy rybę. Posypujemy solą i gotowymi przyprawami w proszku. Smażymy około 20 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Na koniec skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Podajemy z frytkami, chlebem lu...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW