-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Naleśniki po meksykańsku

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: Meksyk meksykańskie obiad naleśniki naleśnik
Rodzaj dania:dania główne naleśniki
Rodzaj kuchni: meksykańska
Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
wieprzowo-wołowe mięso mielone 250 g mięsa
koncentrat pomidorowy 0,5 l płyny i sosy
cebula 1 szt. warzywa
czosnek 4 ząbek warzywa
papryka pepperoni marynowana 100 g warzywa
papryka zielona 1 szt. warzywa
kukurydza konserwowa 1 puszka warzywa
fasola czerwona konserwowa 1 puszka warzywa
papryka ostra 1 łyżka przyprawy i zioła
papryka słodka 2 łyżka przyprawy i zioła
oregano suszone 1 łyżka przyprawy i zioła
przyprawa do gyros 2 łyżka przyprawy i zioła
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
mleko 1 szklanka nabiał
woda 1 szklanka płyny i sosy
jajo kurze 1 szt. nabiał
olej lub oliwa dowolna 6 łyżka płyny i sosy
mąka pszenna 1,5 szklanka dodatki

Opis

Jak przygotować farsz?
1. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć o posiekać drobno.
2. W głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę i czosnek, delikatnie przesmażyć, dodać paprykę mieloną słodką i ostrą, dokładnie wymieszać.
3. Paprykę zieloną umyć, wydrążyć z pestek i białych plewek, pokroić w paseczki i dorzucić do patelni. Smażyć na wolnym ogniu około 5 minut mieszając.
4. Dodać mięso mielone, przyprawę do gyros, dokładnie wymieszać i smażyć około 5 minut znów mieszając od czasu do czasu.
5. Papryki pepperoni odsączyć, rozkroić i pozbawić nasion, pokroić drobno i wrzucić na patelnię, zalać koncentratem pomidorowym i zagotować.
6. Odsączyć z zalewy kukurydzę i fasolę konserwową,. wrzucić do patelni, dodać oregano.
7. Dusić wszystko bez przykrycia około 10 minut od czasu do czasu mieszając, na koniec doprawić solą. Odstawić na bok.

Jak przygotować ciasto na naleśniki?
1. Do miski wlać wodę, mleko i 1 łyżkę oleju.
2. Dodawać mąkę porcjami dokładnie mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodać jajo i rozbić je z przygotowanym ciastem.
3. Na patelni teflonowej smażyć porcjami naleśniki.

Po usmażeniu naleśników, na każdy płat wyłożyć dużą łyżkę farszu, zawinąć według uznania. Podawać na gorąco.
Dla ilu osób: 15
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW