-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Panierowany smażony kurczak

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: kurczak panierowany smażony panierka
Rodzaj dania:dania główne mięsa przekąski
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kurczak - udko 4 szt. mięsa
mąka dowolna 6 łyżka dodatki
papryka słodka 2 łyżka przyprawy i zioła
sól 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz ziołowy 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
jajo kurze 2 szt. nabiał
bułka tarta 100 g dodatki
masło 100 g nabiał
masło 100 g nabiał
oliwa z oliwek 6 łyżka płyny i sosy

Opis

Kurczak smażony w panierce

1. Udka kurczaka obierz ze skóry, możesz podzielić je na odrębne części - udową i nóżkę - otrzymasz w ten sposób 8 kawałków kurczaka. Osusz je papierowym ręcznikiem.
2. Do naczynia wsyp i wymieszaj mąkę, paprykę, pieprz i sól. Do drugiego naczynia rozbij jajka i lekko je ubij. Do kolejnego - trzeciego naczynia wsyp bułkę tartą.
3. Porcję kurczaka najpierw obtocz w mące z przyprawami (strząśnij nadmiar), następnie zanurz w ubitym jajku i na koniec obtocz w panierce z bułki tartej.
3. Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Smaż porcje kurczaka po 4 minuty z każdej strony. Następnie zmniejsz ogień do minimum i smaż porcje 10-15 minut z każdej strony (patelnię przykryj pokrywką) do momentu aż kurczak wyczuwalnie będzie miękki. Ostatnie 5 minut smażenia - bez przykrycia.
4. Tak usmażonego kurczaka zdejmuj na podkładkę z ręcznika papierowego (aby odsączyć zbędny tłuszcz).
Można podawać na ciepło lub na zimno po całkowitym ostudzeniu.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.
Liczba kalorii: całej potrawy: 1200 kcal jednej porcji: 300 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Orzeźwiająca salatka do grilla.

    Jest to bardzo szybka sałatka. Kroimy pomidory i ogórki, dodajemy pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą. Doskonale pasuje do dań mięsnych z grilla i kanapek.

  • Grillowane pomidory

    Pomidory umyć i osuszyć. Przekroić na połówki skropić oliwą z oliwek i opruszyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron ok 15 min.

  • Sałatka z grzankami i sosem czosnkowym

    Warzywa myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy lub siekamy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki, ogórki w plasterki lub półplasterki. Kromki kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, drobniut...

  • Colesław

    Majonez, mleko, cukier, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz umieszczamy w misce w której będzie serwowana sałatka. Dokładnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Szatkujemy kapustę i cebu...

  • Mizeria jak u babci

    Ta mizeria przypomina mi zawsze obiady mojej babci. Łatwo ją przygotować z dostępnych teraz polskich ogórków gruntowych. Dobre do każdego obiadu. 1. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na półplast...

  • Sałatka w sam raz do grilla.

    Bardzo szybka sałatka. Paprykę, kukurydzę, groszek i seler wysypujemy z puszek do miseczki. Mieszamy, doprawiamy solą i sałatka gotowa. Można też dodać majonez, ale nie będzie to już wersją \"...

  • Marchew w imbirze

    Tradycyjną gotowaną marchew do dań obiadowych można łatwo zmienić w przystawkę o lekkim imbirowym smaku. 1. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać wodą. 2. Marchew gotować w oso...

  • Sałatka z rzodkiewki, mango i jabłka

    Rzodkiewki są dostępne w sklepach przez cały rok, podobnie jak jabłka i owoce mango. Sałatka najbardziej nadaje się jako dodatek do wędzonych mięs, pieczeni, ryb. 1. Wszystkie owoce i warzywa dokładn...

  • Sałatka z pora do dań z grilla

    Białą część pora dokładnie myjemy i kroimy w cienki pół krążki. Groszek odcedzamy z zalewy. Do miski wkładamy pokrojonego pora i mieszamy rękami aby por się porozdzielał, dodajemy groszek i majonez. i ...

  • Surówka z kapusty czerwonej z bakaliami

    Rodzynki opłukać i namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, po jakimś czasie odcedzić. Kapustę obrać, opłukać, poszatkować i wymieszać z sokiem cytrynowym. Orzechy zemleć lub drobno pokroić. Pom...

  • Sałatka obiadowa

    Sałatę porwij na kawałki, pomidora pokrój na ćwiartki, ogórka w plasterki. Paprykę i ser w kawałki, a szynkę w słupki. Sos sałatkowy połącz z majonezem i ketchupem. Sałatkę wymieszać z sosem sałatkowy...

  • Kompot z suszonych owoców

    Suszone owoce wymoczyć w wodzie. Brudną wodę wylać i wrzucić wszystko do garnka ze świeżą wodą. Posłodzić do smaku i gotować aż owoce będą miękkie. Kompot najlepiej smakuje schłodzony...

  • Surówka z marchewki i jabłka

    Marchew, jabłka i seler zetrzeć na tarce. Wymieszać. Dodać łyżkę chrzanu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać śmietanę. Najlepiej smakuje schłodzona.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW