Panierowany smażony kurczak
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: adam, dniaTagi: kurczak panierowany smażony panierka
Rodzaj dania:dania główne mięsa przekąski
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: drób
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
kurczak - udko | 4 | szt. | mięsa |
mąka dowolna | 6 | łyżka | dodatki |
papryka słodka | 2 | łyżka | przyprawy i zioła |
sól | 0,5 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
pieprz ziołowy | 0,5 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
jajo kurze | 2 | szt. | nabiał |
bułka tarta | 100 | g | dodatki |
masło | 100 | g | nabiał |
masło | 100 | g | nabiał |
oliwa z oliwek | 6 | łyżka | płyny i sosy |
Opis
2. Do naczynia wsyp i wymieszaj mąkę, paprykę, pieprz i sól. Do drugiego naczynia rozbij jajka i lekko je ubij. Do kolejnego - trzeciego naczynia wsyp bułkę tartą.
3. Porcję kurczaka najpierw obtocz w mące z przyprawami (strząśnij nadmiar), następnie zanurz w ubitym jajku i na koniec obtocz w panierce z bułki tartej.
3. Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Smaż porcje kurczaka po 4 minuty z każdej strony. Następnie zmniejsz ogień do minimum i smaż porcje 10-15 minut z każdej strony (patelnię przykryj pokrywką) do momentu aż kurczak wyczuwalnie będzie miękki. Ostatnie 5 minut smażenia - bez przykrycia.
4. Tak usmażonego kurczaka zdejmuj na podkładkę z ręcznika papierowego (aby odsączyć zbędny tłuszcz).
Można podawać na ciepło lub na zimno po całkowitym ostudzeniu.
Dla ilu osób: | 4 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 1godz. 0min. | |
Liczba kalorii: | całej potrawy: 1200 kcal | jednej porcji: 300 kcal |
Komentarze i oceny
Danie można podać z:
-
Orzeźwiająca salatka do grilla.
Jest to bardzo szybka sałatka. Kroimy pomidory i ogórki, dodajemy pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą. Doskonale pasuje do dań mięsnych z grilla i kanapek.
-
Grillowane pomidory
Pomidory umyć i osuszyć. Przekroić na połówki skropić oliwą z oliwek i opruszyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron ok 15 min.
-
Sałatka z grzankami i sosem czosnkowym
Warzywa myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy lub siekamy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki, ogórki w plasterki lub półplasterki. Kromki kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, drobniut...
-
Colesław
Majonez, mleko, cukier, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz umieszczamy w misce w której będzie serwowana sałatka. Dokładnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Szatkujemy kapustę i cebu...
-
Mizeria jak u babci
Ta mizeria przypomina mi zawsze obiady mojej babci. Łatwo ją przygotować z dostępnych teraz polskich ogórków gruntowych. Dobre do każdego obiadu. 1. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na półplast...
-
Sałatka w sam raz do grilla.
Bardzo szybka sałatka. Paprykę, kukurydzę, groszek i seler wysypujemy z puszek do miseczki. Mieszamy, doprawiamy solą i sałatka gotowa. Można też dodać majonez, ale nie będzie to już wersją \"...
-
Marchew w imbirze
Tradycyjną gotowaną marchew do dań obiadowych można łatwo zmienić w przystawkę o lekkim imbirowym smaku. 1. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać wodą. 2. Marchew gotować w oso...
-
Sałatka z rzodkiewki, mango i jabłka
Rzodkiewki są dostępne w sklepach przez cały rok, podobnie jak jabłka i owoce mango. Sałatka najbardziej nadaje się jako dodatek do wędzonych mięs, pieczeni, ryb. 1. Wszystkie owoce i warzywa dokładn...
-
Sałatka z pora do dań z grilla
Białą część pora dokładnie myjemy i kroimy w cienki pół krążki. Groszek odcedzamy z zalewy. Do miski wkładamy pokrojonego pora i mieszamy rękami aby por się porozdzielał, dodajemy groszek i majonez. i ...
-
Surówka z kapusty czerwonej z bakaliami
Rodzynki opłukać i namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, po jakimś czasie odcedzić. Kapustę obrać, opłukać, poszatkować i wymieszać z sokiem cytrynowym. Orzechy zemleć lub drobno pokroić. Pom...
-
Sałatka obiadowa
Sałatę porwij na kawałki, pomidora pokrój na ćwiartki, ogórka w plasterki. Paprykę i ser w kawałki, a szynkę w słupki. Sos sałatkowy połącz z majonezem i ketchupem. Sałatkę wymieszać z sosem sałatkowy...
-
Kompot z suszonych owoców
Suszone owoce wymoczyć w wodzie. Brudną wodę wylać i wrzucić wszystko do garnka ze świeżą wodą. Posłodzić do smaku i gotować aż owoce będą miękkie. Kompot najlepiej smakuje schłodzony...
-
Surówka z marchewki i jabłka
Marchew, jabłka i seler zetrzeć na tarce. Wymieszać. Dodać łyżkę chrzanu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać śmietanę. Najlepiej smakuje schłodzona.