Pieczona karkówka z serem
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: metamorphoz, dniaTagi: karkówka mięso pieczeń ser żółty
Rodzaj dania:dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
wieprzowina - karkówka bez kości | 2 | kg | mięsa |
ser żółty dowolny | 300 | g | nabiał |
pieczarka | 300 | g | warzywa |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
ketchup łagodny | 2 | łyżka | płyny i sosy |
czosnek granulowany | 0,5 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
papryka słodka | 0,5 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | 0,5 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
sól | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
Opis
-pieczarki pokrojone w kostkę zblanszować na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą
-ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami
-każdy plaster karkówki posmarować ketchupem
-ułożyć plastry w żaroodpornym naczyniu, przekładając je pieczarkami z cebulą
-piec w żaroodpornym naczyniu w 180 st. ok. 1,5 godziny, pod koniec pieczenia posypać serem żółtym, podpiec do momentu roztopienia się sera
Dla ilu osób: | 6 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 1godz. 30min. |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(4 opinii)
![]() |
kuba199827
11 Czerwca 2011r. o 14:42
ocena ogólna
|
![]() |
kuba199827
11 Czerwca 2011r. o 14:42
ocena ogólna
|
![]() |
bialagwiazda1906
21 Maja 2011r. o 23:07
ocena ogólna
|
![]() |
agnethia
18 Maja 2011r. o 17:26
ocena ogólna
|
Danie można podać z:
-
Sałatka z sałatą i rzodkiewką
Rzodkiewki i ogórek umyć, pokroić w kostkę w skórce. Czosnek zmiażdżyć. Potem do dużej miski dać \"porwane\" liście sałaty, ogórek, rzodkiewkę i czosnek. Dolać oliwę z oliwek, sól, pieprz. Pomieszać i zost...
-
Kulki ziemniaczane
Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...
-
Sałatka do grilla
Pokroić 2 większe pomidory i 1 sałatę lodową. Do szklanki wlać 5 łyżek oleju, 5 łyżek wody. Dodać pieprzu,soli, pęczek sproszkowanego koperku i łyżeczkę sproszkowanej papryki. Zalać sosem pomidory i sała...
-
Ziemniaczki z grilla
Ziemniaki wcześniej należy ugotować (więcej do obiadu naszykowałam, a potem jak były już miękkie, wyjęłam i po ostudzeniu pokroiłam w plastry. Zioła połączyć ze sobą, wlać ok. 3-4 łyż. oliwy, wymieszać. ...
-
Pomidory z mozarellą.
Pomidory sparzyć. Dodać mozarellę ( ja używam gotowej o nazwie Zottarella firmy Jogobella ). Doprawić do smaku solą. Świetnie nadaje się do dań z grilla. Zazwyczaj robię ją z bazylią, ale akurat mi z...
-
Pomidory z warzywnym nadzieniem
Pomidory przekroić w poprzek na 2 połówki, każdą wydrążyć aby powstało miejsce na farsz. Farsz: kapustę pekińską drobno poszatkować, ogórek pokroić w drobniutką kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do ś...
-
Grillowana cukinia
Cukinię myjemy i kroimy w zadłuż w plastry ok 1 cm grubości. Otrzepujemy solą i pieprzem i kładziemy na grillu. Grillujemy do momentu aż stanie się miękka. Świetna jako dodatek do mięs a także kanapek z g...
-
Sałatka z rzodkiewki, mango i jabłka
Rzodkiewki są dostępne w sklepach przez cały rok, podobnie jak jabłka i owoce mango. Sałatka najbardziej nadaje się jako dodatek do wędzonych mięs, pieczeni, ryb. 1. Wszystkie owoce i warzywa dokładn...
-
Surówka z marchewki i jabłka
Marchew, jabłka i seler zetrzeć na tarce. Wymieszać. Dodać łyżkę chrzanu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać śmietanę. Najlepiej smakuje schłodzona.