-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Pieczona papryka zielona z nadzieniem z kolorowych warzyw

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: papryka warzywa pieczone
Rodzaj dania:dania jarskie kuchnia regionalna warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
papryka zielona 3 szt. warzywa
cukinia młoda 1 szt. warzywa
oliwa z oliwek 6 łyżka płyny i sosy
ocet balsamiczny 2 łyżka płyny i sosy
czosnek 3 ząbek warzywa
majeranek suszony 3 łyżka przyprawy i zioła
pomidor malinowy 200 g warzywa
oliwki czarne 150 g warzywa
ser mozzarella 150 g nabiał

Opis

Pieczona papryka zielona z nadzieniem z kolorowych warzyw

Paprykowy zestaw z kolorowymi warzywami będzie pyszną przystawką, przekąską wieczorną, a nawet głównym daniem obiadowym. Podawać koniecznie na gorąco... bezpośrednio po upieczeniu.

1. Papryki umyć, przekroić na pół, pozbawić białych błon i gniazd nasiennych.
2. Natrzeć oliwą miąższ każdej połówki wewnątrz i na zewnątrz.
3. Papryki położyć częścią wypukłą do góry (czyli krawędziami w dół) na blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i podpiec około 15 minut.
4. W międzyczasie przygotować warzywa na farsz: umyć cukinię, pomidory malinowe (mogą być również cherry, śliwkowe, winogronowe, truskawkowe - oby były malutkie), osuszyć.
5. W misce przygotować sos do warzyw: oliwę wymieszać z octem balsamicznym, majerankiem oraz obranymi i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Składniki można również utrzeć - wówczas czosnek i majeranek lepiej oddadzą swój aromat.
5. Cukinię pokroić na kostkę - mniej więcej o krawędzi 1 cm.
6. Do miski z balsamem warzywnym włożyć cukinię, pomidory, odsączone i wydrylowane czarne oliwki. Wszystko wymieszać.
7. Mozzarellę odsączyć, pokroić w niewielką kostkę.
8. Wyjąć z piekarnika podpieczone papryki, odwrócić i napełnić farszem z warzyw i kawałków mozzarelli. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać kolejne 25 minut.

Dania nie solić przed upieczeniem, najlepiej do stołu podać dodatkowo sól. Każdą połówkę papryki można podać na wieńcu z ryżu ugotowanego na sypko. I lampka czerwonego owocowego wina...
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.
Liczba kalorii: jednej porcji: 300 kcal

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
7 Października 2012r. o 14:54
A na dokładkę... pyszności warzywne - w sam raz dla mięso-nielubów. Mozzarella pięknie wypełni przestrzeń między upieczonymi kolorowymi warzywami. Proste i smaczne!
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW