-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Pieczone ziemniaki

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: ziemniaki pieczone
Rodzaj dania:dania główne dania jarskie dania ziemniaczane zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
olej lub oliwa dowolna 5 łyżka płyny i sosy
ziemniaki 2 kg warzywa
sól 2 łyżka przyprawy i zioła
papryka słodka 2 łyżka przyprawy i zioła
pieprz ziołowy 2 łyżka przyprawy i zioła

Opis

-ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małe cząstki, każdy nakłuć kilka razy widelcem
-wymieszać cząstki ziemniaków w dużej misce z mieszanką przyprawową, przygotowaną z papryki słodkiej, pieprzu ziołowego i soli
-piec w temperaturze 180 st. na blaszce wysłanej papierem do pieczenia
-w trakcie pieczenia można przewrócić
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 10min.
Cana: całej potrawy: 2,50 PLN jednej porcji: 0,50 PLN

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Ryba w jarzynach

    Ryby oczyścić, sprawić, opłukać, odfiletować i podzielić na porcje, posolić. Z warzyw i przypraw ugotować wywar, odcedzić. Do wywaru włożyć porcje ryby tak, aby były przykryte i gotować na małym ogniu...

  • Pikantny gulasz z karmazyna

    Filety opłukać i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 1/2 godz. Następnie posolić, wymieszać z pokruszonymi przyprawami i wstawić do lodówki na 1 godz. Boczek pokro...

  • Boczek duszony ze słodką kapustą

    Boczek wkładam do dużego garnka, zalewam zimna wodą, tak aby był nią całkowicie przykryty, dodając czubata łyżkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, ziele jałowca, świeżo mielony pieprz i gotuję na śr...

  • Mizeria - Tzatziki

    Tzatziki to typowy grecki ogórkowo-czosnkowy sos, podawany do pieczonych mięs i wędlin. Moja propozycja nawiązuje do polskiej mizerii. -ogórki umyć, nie obierać, pokroić w grubsze plastry -obrane ząbki c...

  • Surówka z marchewki i cieciorki

    -marchew obrać, zetrzeć na tarce na drobne wiórki -cieciorkę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą i osuszyć -do szklanki wlać sok z 1 cytryny, olej z pestek winogron i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać ...

  • Klopsy pieczone z jajkiem

    -ugotować 3 jajka na twardo, obrać ze skorupki, przepołowić -mięso mielone wymieszać z 1 surowym jajkiem i przyprawami, podzielić na 6 porcji w formie kulek -każdą kulkę spłaszczyć, ułożyć połówkę jajka ...

  • kotlety z kabaczka Kotlety z kabaczka

    Kabaczka ostrugać i pokroić w plasterki. Włożyć do miski i wymieszać ze solą. Jajka wbić do talerza i roztrzepać.Bułkę wysypać na talerz Moczyć kabaczka w jajku i bułce i smażyć na patelni jak kotlety. ...

  • Zapiekane bakłażany

    Przekroić bakłażany na pół, wydrążyć środek łyżką. Na oliwie podsmażyć warzywa (wraz z miąższem wydrążonym z bakłażana) z dodatkiem Vegety. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na osobnej ...

  • Jałowcowe pałki kurczaka

    Pałki kurczaka można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Pieczone z suszonymi ziarnami jałowca dostarczą podniebieniu niezapomniany smak i wspaniały zapach ;-) Dla lepszego efektu smakowego kurczaka...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW