-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Pieczone ziemniaki z boczkiem

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: Danie
Rodzaj dania:dania ziemniaczane przekąski warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: europejska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
ziemniaki 10 szt. warzywa
wieprzowina - boczek surowy 250 g mięsa
cebula 1 szt. warzywa
olej lub oliwa dowolna 1 łyżka płyny i sosy
sól 1 szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 szczypta przyprawy i zioła
oregano suszone 1 szczypta przyprawy i zioła
kminek szczypta szczypta przyprawy i zioła

Opis

Ziemniaki należy obrać i gotować przez 15 minut. W międzyczasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w kostkę lub słupki. Ziemniaki po odcedzeniu należy pokroić w plasterki lub ćwiartki. W osobnym małym naczyniu mieszamy olej z przyprawami (można użyć gotową przyprawę do ziemniaków). Przy użyciu pędzelka smarujemy tym wszystkie ziemniaki, które układamy na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki należy piec nie dłużej jak 30 minut w temperaturze 180 st. Mniej więcej w połowie pieczenia do ziemniaków dodajemy cebulę pokrojoną w półtalarki. Przed podaniem do ziemniaków dodajemy wcześniej podsmażony boczek.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • kotlety z kabaczka Kotlety z kabaczka

    Kabaczka ostrugać i pokroić w plasterki. Włożyć do miski i wymieszać ze solą. Jajka wbić do talerza i roztrzepać.Bułkę wysypać na talerz Moczyć kabaczka w jajku i bułce i smażyć na patelni jak kotlety. ...

  • Zapiekane bakłażany

    Przekroić bakłażany na pół, wydrążyć środek łyżką. Na oliwie podsmażyć warzywa (wraz z miąższem wydrążonym z bakłażana) z dodatkiem Vegety. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na osobnej ...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW