-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: wigilia boże narodzenie pierogi z kapustą
Rodzaj dania:dania jarskie potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 500 g dodatki
jajo kurze 1 szt. nabiał
sól 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła
kapusta kwaszona 800 g warzywa
pieczarka 500 g warzywa
cebula 3 szt. warzywa
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

Kapustę odgotować, odcisnąć i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubym sitku. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju, 2/3 przełożyć do kapusty. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć do odparowania wody na pozostałej na patelni cebuli. Wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką okrągłe placki.


Sklejone pierożki gotować we wrzątku do wypłynięcia. Podawać omaszczone smażoną cebulką. Smacznego :)
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW