-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Pikantna brukselka

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: brukselka warzywa pikantne pikantna
Rodzaj dania:dania główne przekąski warzywa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: wieprzowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
brukselka mrożona 500 g warzywa
ziemniaki 5 szt. warzywa
wędlina - kiełbasa dowolna 200 g mięsa
koncentrat pomidorowy 2 łyżka płyny i sosy
mąka dowolna 1 łyżka dodatki
kostka rosołowa warzywna 1,5 szt. przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna 2 łyżka płyny i sosy
pietruszka natka świeża 2 łyżka przyprawy i zioła
czosnek 3 ząbek warzywa
woda 3 szklanka płyny i sosy
papryka słodka 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczka przyprawy i zioła
cukier 1 szczypta dodatki

Opis

Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i przesmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem na gorącym oleju. Po chwili dodać koncentrat pomidorowy. Całość oprószyć mąką, wymieszać i
zasmażyć, a następnie wlać wodę i wrzucić kostki rosołowe. Potrawę zagotować i dusić około 20 minut.

Do rondelka wrzucić nie rozmrożoną brukselkę, zalać zakrywając wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Odcedzić i wrzucić brukselkę do przygotowywanej wcześniej potrawki.

Zagotować wszystko i dodać obraną ze skórki i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Potrawę przyprawić papryką, pieprzem i szczyptą cukru. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawaj z pieczywem, najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 45min.

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Kurczak po chińsku

    1) Filety myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Zalewamy wódką i 2 łyżkami wody. Dodajemy mąkę, maggi, cukier, imbir, pieprz, ostrą paprykę i sól. Mieszamy, odstawiamy na godzinę. Paprykę kroimy w paski. ...

  • Sezamkowa karkówka

    Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zalewamy nią rozbite delikatnie plastry karkówki i wkładamy na noc do lodówki. Grillujemy kilkanaście minut z każdej strony w zależności od grubości plastrów i preferow...

  • Kurczak z grilla w miodzie

    Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy (jeżeli pierś z kurczaka jest gruba możemy przekroić ją wzdłuż na dwie części), a następnie maczamy w sosie z miodu i musztardy. Zostawiamy na ok. 10 minut. Rozgrzewamy grilla i ...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW