-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Piróg biłgorajski (krupiak albo kaszak)

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: Piróg biłgorajski krupiak kaszak
Rodzaj dania:dania ziemniaczane desery kasza, ryż kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Roztocze
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne inne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
ziemniaki 2 kg warzywa
sól 3 łyżka przyprawy i zioła
kasza gryczana 0,5 kg dodatki
śmietana 36% 0,5 l nabiał
jajo kurze 3 szt. nabiał
bułka tarta 200 g dodatki
masło 1 kostka nabiał
pieprz czarny mielony 1 łyżka przyprawy i zioła
twaróg tłusty 0,5 kg nabiał

Opis

Ziemniaki ugotować i utłuc razem z wodą (zrobić piure) i od razu wsypać suchą kaszę (po biłgorajsku - krupy).Dobrze wymieszać. Na wierzchu położyć całe masło, przykryć garnek.
Kiedy masło się roztopi i ziemniaki ostygną, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Foremkę posmarować olejem i obsypać bułką tartą dokładnie. włożyć piroga.
wstawić do piekarnika na ok 1,5 godziny na 190 stopni. piec aż będzie mocno rumiany. podawać na zimno lub na gorąco najlepiej z masłem
PS. do piroga można dodawać też skwarki kawałki mięs mielonych oraz inne przyprawy - co gospodarstwo w Biszczy - to inny przepis.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 2godz. 0min.

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW