Pizza domowa z kukurydzą, boczkiem, pieczarkami i cebulą
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: mimochodem55, dniaTagi: pizza domowa kukurydza boczek cebula pieczarki ser żółty
Rodzaj dania:dania główne fast-food przekąski zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
mąka pszenna | 3 | szklanka | dodatki |
jajo kurze | 1 | szt. | nabiał |
mleko | 1 | szklanka | nabiał |
drożdże świeże | 0,5 | opakowanie | dodatki |
cukier | 1 | łyżeczka | dodatki |
sól | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
olej lub oliwa dowolna | 2 | łyżka | płyny i sosy |
ketchup pikantny | 10 | łyżka | płyny i sosy |
kukurydza konserwowa | 1 | puszka | warzywa |
ser żółty dowolny | 300 | g | nabiał |
wieprzowina - boczek wędzony | 200 | g | mięsa |
cebula | 3 | szt. | warzywa |
Opis
2. Do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto (mąka, jajko sól, olej), dodać drożdże wymieszane z mlekiem, wyrobić ciasto.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 0.5-1 godzinę.
4. Kukurydzę odsączyć, ser żółty zetrzeć na grubo na tarce.
5. Boczek, obraną cebulę i obrane pieczarki pokroić według upodobań (np. w kostkę) i oddzielnie usmażyć.
6. Wyrośnięte ciasto rozprowadzone na blaszce posmarować połową ketchupu, przełożyć wszystkie składniki, posypać serem i polać pozostałą częścią ketchupu.
7. Piec w 180st ok 30 minut.
Dla ilu osób: | 8 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 1godz. 30min. |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy