-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Pizza taka jak z pizzerii

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: przekąski pizza
Rodzaj dania:dania główne fast-food pizza
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: inne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka dowolna 2 szklanka dodatki
drożdże w proszku 30 g dodatki
cukier 1 łyżeczka dodatki
sól 2 łyżeczka przyprawy i zioła
oregano suszone 1 łyżeczka przyprawy i zioła
wędlina - salami 5-7 plaster mięsa
ser żółty dowolny 30 g nabiał
pieczarka 30 g warzywa
oliwki 50 g warzywa
pomidor w puszce kawałki 1 puszka warzywa
masło 2 łyżka nabiał
cebula 1 szt. warzywa
czosnek 2-3 ząbek warzywa
mleko 1 szklanka nabiał

Opis

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, zasypując je cukrem. Dodajemy 5 łyżek mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto powiększy swoją objętość dwukrotnie dodajemy pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ręcznie ciasto tak, żeby było gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę i pozostawiamy je jeszcze raz do wyrośnięcia.
W tym czasie należy rozgrzać już piekarnik. Nastawiamy na 250 stopni na co najmniej 20 min.
Na jednej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na niej cebulę i czosnek drobno pokrojone. Kiedy będą już zrumienione dodajemy pomidory z puszki i jakiś czas dusimy, do czasu zredukowania sosu.
Na drugiej patelni smażymy pieczarki pokrojone w plasterki na maśle. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz jeszcze raz wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy go na cienki placek - grubości ok 1cm. Nakładamy sos pomidorowy. pieczarki, salami oraz oliwki. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
wkładamy pizzę do rozgrzanego piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy ok 3 min. Sprawdzamy pizzę przez "szybkę piekarnika". Kiedy ser zacznę puszczać bąbelki oznacza to że pizza jest już gotowa i należy ją niezwłocznie wyjąć.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.
Cana: całej potrawy: 12 PLN jednej porcji: 3 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 2000 kcal jednej porcji: 500 kcal

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
29 Stycznia 2011r. o 22:59
Wygląda bardzo apetycznie, szkoda, że nie mam drożdży zrobiłabym jutro na obiad.
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Sos czosnkowy

    Ogórki obrać ze skórki, następnie pokroić w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku posiekać albo przepuścić przez praskę. Jogurt naturalny wymieszać z 2-3 łyżkami majonezu (może być więcej-według uznania). Koperek ...

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Wigilijny kompot z suszu

    Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i prz...

  • Kompot z czarnych porzeczek Kompot z czarnych porzeczek

    Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrz...

  • Kawa pod pierzynką

    W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...

  • Sos tatarski do dań z grilla

    Wszystkie składniki wymieszać. Korniszony pokroić w kostkę i dodać do sosu. Rozmaryn drobno posiekać i także dodać do sosu. doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos można trochę przykwasić sokiem z cytryny al...

  • Sos czosnkowy grillowy

    Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą składników na jednolitą masę. Idealny do dań z grilla szczególnie do ziemniaczków pieczonych.

  • Kompot agrestowy

    Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

  • Dip czosnkowy z kaparami

    Wymieszać majonez z jogurtem, przyprawić do smaku solą i mielonym pieprzem kolorowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko razem dokładnie połącz. Posyp przesuszonymi kaparami. Dip rewelacy...

  • Odżywczy sok marchwiowo-jabłkowy do dań z grilla

    Marchew obieramy i myjemy, Jabłka myjemy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie wkładamy wszystko do sokowirówki. Na koniec, żeby sos nie ściemniał, wyciskamy sok z cytryny. Nie ma nic bardziej orzeźw...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW