Pizza taka jak z pizzerii
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agnethia, dniaTagi: przekąski pizza
Rodzaj dania:dania główne fast-food pizza
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: inne
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
mąka dowolna | 2 | szklanka | dodatki |
drożdże w proszku | 30 | g | dodatki |
cukier | 1 | łyżeczka | dodatki |
sól | 2 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
oregano suszone | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
wędlina - salami | 5-7 | plaster | mięsa |
ser żółty dowolny | 30 | g | nabiał |
pieczarka | 30 | g | warzywa |
oliwki | 50 | g | warzywa |
pomidor w puszce kawałki | 1 | puszka | warzywa |
masło | 2 | łyżka | nabiał |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
czosnek | 2-3 | ząbek | warzywa |
mleko | 1 | szklanka | nabiał |
Opis
Kiedy ciasto powiększy swoją objętość dwukrotnie dodajemy pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ręcznie ciasto tak, żeby było gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę i pozostawiamy je jeszcze raz do wyrośnięcia.
W tym czasie należy rozgrzać już piekarnik. Nastawiamy na 250 stopni na co najmniej 20 min.
Na jednej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na niej cebulę i czosnek drobno pokrojone. Kiedy będą już zrumienione dodajemy pomidory z puszki i jakiś czas dusimy, do czasu zredukowania sosu.
Na drugiej patelni smażymy pieczarki pokrojone w plasterki na maśle. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz jeszcze raz wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy go na cienki placek - grubości ok 1cm. Nakładamy sos pomidorowy. pieczarki, salami oraz oliwki. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
wkładamy pizzę do rozgrzanego piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy ok 3 min. Sprawdzamy pizzę przez "szybkę piekarnika". Kiedy ser zacznę puszczać bąbelki oznacza to że pizza jest już gotowa i należy ją niezwłocznie wyjąć.
Dla ilu osób: | 4 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 1godz. 0min. | |
Cana: | całej potrawy: 12 PLN | jednej porcji: 3 PLN |
Liczba kalorii: | całej potrawy: 2000 kcal | jednej porcji: 500 kcal |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
|
Florentyna
29 Stycznia 2011r. o 22:59
ocena ogólna
|
Danie można podać z:
-
Sos czosnkowy
Ogórki obrać ze skórki, następnie pokroić w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku posiekać albo przepuścić przez praskę. Jogurt naturalny wymieszać z 2-3 łyżkami majonezu (może być więcej-według uznania). Koperek ...
-
Caffe latte macchiato
Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...
-
Wigilijny kompot z suszu
Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i prz...
-
Kompot z czarnych porzeczek
Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrz...
-
Kawa pod pierzynką
W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...
-
Sos tatarski do dań z grilla
Wszystkie składniki wymieszać. Korniszony pokroić w kostkę i dodać do sosu. Rozmaryn drobno posiekać i także dodać do sosu. doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos można trochę przykwasić sokiem z cytryny al...
-
Sos czosnkowy grillowy
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą składników na jednolitą masę. Idealny do dań z grilla szczególnie do ziemniaczków pieczonych.
-
Kompot agrestowy
Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...
-
Mrożona kawa zbożowa
1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...
-
Dip czosnkowy z kaparami
Wymieszać majonez z jogurtem, przyprawić do smaku solą i mielonym pieprzem kolorowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko razem dokładnie połącz. Posyp przesuszonymi kaparami. Dip rewelacy...
-
Odżywczy sok marchwiowo-jabłkowy do dań z grilla
Marchew obieramy i myjemy, Jabłka myjemy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie wkładamy wszystko do sokowirówki. Na koniec, żeby sos nie ściemniał, wyciskamy sok z cytryny. Nie ma nic bardziej orzeźw...