-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Pleśniak

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: ciasto marmolada kruche
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 3,5 szklanka dodatki
cukier 1 1/4 szklanka dodatki
jajo kurze 5 szt. nabiał
margaryna 350 g nabiał
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka dodatki
kakao 1 łyżeczka dodatki
marmolada 500 g dodatki
kisiel cytrynowy 2 łyżeczka dodatki

Opis

Mąkę siekamy z margaryną,proszkiem do pieczenia i żółtkami.Dodajemy pół szklanki cukru.Wyrabiamy kruche ciasto.Dzielimy na 3 części:jedną większą i dwie mniejsze.Do jednej mniejszej wsypujemy kakao i zagniatamy.Kulki ciasta schładzamy.
Większą część ciasta wykładamy na dno blachy.Wykładamy marmoladę i równomiernie rozsmarowujemy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ciemne ciasto kakaowe.
Z białek ubijamy pianę.Wsypujemy resztę cukru,kisiel i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na kakaowe ciasto.Na wierzch ścieramy ostatni kawałek jasnego ciasta.Pieczemy 45-50 minut w temp.180 stopni.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
22 Sierpnia 2011r. o 17:15
ciekawa nazwa ;-)
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Wigilijny kompot z suszu

    Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i prz...

  • Kompot z czarnych porzeczek Kompot z czarnych porzeczek

    Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrz...

  • Kawa pod pierzynką

    W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...

  • Domowa caffe latte

    Mleko wraz cukrem podgrzewamy na małym ogniu. Następnie ubijamy delikatnie mleko \"spieniaczem\". Do spienionego mleka dolewamy po ściance szklanki zaparzoną kawę. Wierzch kawy udekorować kakaem...

  • Kompot agrestowy

    Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

  • Sok wiśniowy z wiśniami

    Najprostszy i najszybszy sposób na zrobienie soku z wiśni. Tak przygotowany sok nadaje się do robienia napojów, a wiśnie można użyć do deserów. Wiśnie umyć, wydrylować - ja używam specjalnej drylownicy -...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW