Postna kapusta z grzybami
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: moon65, dniaTagi: kapusta grzyby danie postne
Rodzaj dania:dania główne dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Kaszuby i Żuławy
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
kapusta kwaszona | 1 | kg | warzywa |
grzyby suszone | 30 | g | warzywa |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
marchew | 1 | szt. | warzywa |
ziele angielskie | 6 | szt. | przyprawy i zioła |
liść laurowy | 3 | szt. | przyprawy i zioła |
olej lub oliwa dowolna | 4 | łyżka | płyny i sosy |
mąka pszenna | 1 | łyżka | dodatki |
przyprawa do bigosu | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
sól | do smaku | szczypta | przyprawy i zioła |
pieprz ziołowy | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
Opis
2. Kapustę wypłukać, odsączyć, drobno pokroić. Wywar (bez grzybów) wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1-1,5 godz. W połowie gotowania dodać 1 dużą marchew startą na tarce o grubych oczkach, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
3. Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty.
4. Dużą cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na oleju. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty.
5. Dodać sól, pieprz ziołowy. Dosypać przyprawę do bigosu (opcjonalnie). Chwilę pogotować.
Dla ilu osób: | 8 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 2godz. 45min. |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
![]() |
przemek
10 Października 2013r. o 15:18
ocena ogólna
|