-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Postna kapusta z grzybami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: kapusta grzyby danie postne
Rodzaj dania:dania główne dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Kaszuby i Żuławy
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kapusta kwaszona 1 kg warzywa
grzyby suszone 30 g warzywa
cebula 1 szt. warzywa
marchew 1 szt. warzywa
ziele angielskie 6 szt. przyprawy i zioła
liść laurowy 3 szt. przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna 4 łyżka płyny i sosy
mąka pszenna 1 łyżka dodatki
przyprawa do bigosu 1 łyżka przyprawy i zioła
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
pieprz ziołowy 1 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

1. Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować na wolnym ogniu około 1 godzinę.
2. Kapustę wypłukać, odsączyć, drobno pokroić. Wywar (bez grzybów) wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1-1,5 godz. W połowie gotowania dodać 1 dużą marchew startą na tarce o grubych oczkach, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
3. Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty.
4. Dużą cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na oleju. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty.
5. Dodać sól, pieprz ziołowy. Dosypać przyprawę do bigosu (opcjonalnie). Chwilę pogotować.
Dla ilu osób: 8
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 2godz. 45min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
10 Października 2013r. o 15:18
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW