-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Pulpeciki-jeżyki

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: mięso wieprzowina ryż marchew pulpety
Rodzaj dania:dania główne
Rodzaj kuchni: polska
Rodzaj mięsa: drób wieprzowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
ryż biały 150 g dodatki
marchew 1 szt. warzywa
jajo kurze 1 szt. nabiał
bułka tarta 0,5 szklanka dodatki
kostka mięsna pieczeniowa 1 szt. przyprawy i zioła
mąka pszenna 2-3 łyżka dodatki
śmietana 18% 3-4 łyżka nabiał
papryka słodka 2 szczypta przyprawy i zioła
oregano suszone 1 szczypta przyprawy i zioła
majeranek suszony 1 szczypta przyprawy i zioła
wieprzowina - mięso mielone 250 g mięsa
indyk - mięso mielone 250 g mięsa
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony do smaku szczypta przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna do smażenia ml płyny i sosy
pietruszka natka świeża 0,5 pęczek przyprawy i zioła

Opis

Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem i startą na grubych oczkach marchewką.Wbijamy jajka i wsypujemy tartą bułkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, szczyptą majeranku i oregano. Wyrabiamy masę. Rękoma maczanymi w wodzie formujemy kulki. Obsmażamy z każdej strony na patelni,na oleju oczywiście.Zdejmujemy z patelni.
W rondlu zagotowujemy wodę z bulionetką i kolejno wkładamy kulki mięsne. Obgotowujemy.

Na patelni zasmażamy na łyżce masła mąkę i powoli dolewamy bulion z gotowania pulpecików. Ciągle mieszamy aby nie powstały grudki. W powstały sosik wkładamy pulpeciki i chwilkę dusimy. Na koniec wlewamy śmietanę i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na gorąco z surówką.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Sałatka z sałatą i rzodkiewką

    Rzodkiewki i ogórek umyć, pokroić w kostkę w skórce. Czosnek zmiażdżyć. Potem do dużej miski dać \"porwane\" liście sałaty, ogórek, rzodkiewkę i czosnek. Dolać oliwę z oliwek, sól, pieprz. Pomieszać i zost...

  • Sałatka z czerwonej kapusty

    Kapustę drobno poszatkować, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, odcedzić. Gdy osiąknie, skropić ją cytryną, by nabrała na nowo koloru. Następnie posypać pieprzem, cukrem i polać obficie oliwą. Można zamiast pi...

  • Sałatka grillowa, autor zdjęcia : Bialagwiazda1906 Sałatka do grilla

    Pokroić 2 większe pomidory i 1 sałatę lodową. Do szklanki wlać 5 łyżek oleju, 5 łyżek wody. Dodać pieprzu,soli, pęczek sproszkowanego koperku i łyżeczkę sproszkowanej papryki. Zalać sosem pomidory i sała...

  • Sałatka do grilla

    Posiekać mniejszą kapustę. Cebulę i marchew pokroić. Dodać 3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić ząbek czosnku ( Można dodać większą ilość czosnku w zależności od upodobań kucharz...

  • Sałatka z papryki

    Strąki słodkiej papryki umyć, poprzekrawać wzdłuż i oczyścić z pestek i gniazd nasiennych. Włożyć na chwilę do wrzącej osolonej wody, odcedzić. Pokroić w cienkie paski i wyłożyć do salaterki. Przyprawić solą, ...

  • Sałatka z zielonej fasoli

    Zieloną strączkową fasolę ugotować w słonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić, gdy wystygnie, posypać pieprzem, skropić cytryną lub octem, oliwą, całość delikatnie wymieszać. ..

  • Sałatka z selerów z ziemniakami

    Obrane selery i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pokroić dowolnie w plastry, paski lub kostkę. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać z zaprawą zrobioną z octu i oliwy, doprawioną pieprzem oraz cukrem. P...

  • Sałatka z twarogu i rzodkiewek

    Rzodkiewki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ser pokroić w kostkę i wymieszać z rzodkiewkami, posiekanym szczypiorkiem i śmietaną. Przyprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW