-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Razowe bułeczki

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: ciasta
Rodzaj dania:dania jarskie kuchnia regionalna pieczywo potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka razowa 250 g dodatki
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
cukier 1 łyżeczka dodatki
drożdże świeże 15 g dodatki
masło 25 g nabiał
mleko 150 ml nabiał

Opis

W kubeczku mieszamy ciepłe mleko z cukrem i świeżymi drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce żeby trochę wyrosło.

Mąkę z solą i siemieniem mieszamy, dodajemy masło, następnie stopniowo drożdże z mlekiem, zagniatamy sprężyste ciasto. Wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w miejsce ciepłe, bez przeciągów do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość (u mnie zajęło to ponad godzinę).

Następnie chwilę zagnieść podzielić na 8 części, z każdej z nich uformować bułeczkę. Ułożyć na talerzu, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny żeby urosło.

Piec w 220 stopniach przez 15-20 minut.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: tak
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 30min.
Cana: całej potrawy: 5zł PLN jednej porcji: 1zł PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 250 kcal jednej porcji: 50 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Konfitury z malin

    Dojrzałe, ale zdrowe i jędrne maliny przebrać i rozłożyć pojedynczą warstwą, by nieco \"owiędły\". Z cukru i soku ugotować syrop i do wrzącego ostrożnie włożyć maliny i trzy razy zagotować, za każdym razem ...

  • Szynka domowa na Wielkanoc

    Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem. Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozosta...

  • Konfitura śliwkowa z orzechami

    Śliwki wypestkować, włożyć do garnka, nasypać cukrem, wymieszać dokładnie i podgrzewać przez jakieś pół godziny. Zwiększyć ogień pod garnkiem i gotować niezbyt intensywnie przez godzinę. Odstawić do nast...

  • Masełko tymiankowe

    Masełko tymiankowe nadaje się do smarowania pieczywa - chleba, bułeczek oraz do zapiekanek. 1. Kostkę masła dobrze schłodzoną wyjąć z lodówki w temperaturę pokojową i potrzymać około 15 minut. 2. Pr...

  • Jajecznica z kurkami i bazylią

    Kurki pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć grzyby aż będą miękkie. Wbić jajka, posolić. Wymieszać tak, by struktura białka i żółtka została zachowana. Udekorować baz...

  • Łosoś z musem z fasolki szparagowej

    Łososia umyć i pokroić w duże kostki. Na palni wylać kilka kropel oliwy, wrzucić pokrojony czosnek. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, dodać łososia. Posolić. Skropić cytryną. Smażyć na małym ogniu z dwóch ...

  • Smażony lipień z sokiem cytrynowym

    Czyścimy rybę. Posypujemy solą i gotowymi przyprawami w proszku. Smażymy około 20 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Na koniec skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Podajemy z frytkami, chlebem lu...

  • Barszcz czerwony

    Buraki obieramy i kroimy w kostki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli barszcz jest bardzo kwaśny to możemy doprawić cukrem . Gotujemy około 30 minut. Podajemy z chlebem lub uszkami...

  • Zupa rybna

    Głowy ryb wrzucamy do wody i gotujemy około 30-40 minut. Wyjmujemy je i dodajemy posiekaną marchewkę. Gotujemy aż będzie miękka. Doprawiamy przyprawą do ryb. Na koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę i dodajem...

  • Jajka z majonezem i pieczarkami

    Ugotowane jajka kroimy na połówki. Układamy je na talerzu. Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy posiekany koperek. Zalewamy tym jajka. Na koniec posypujemy pokrojonymi piecz...

  • Sałatka jarzynowa

    Marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka ugotować. Pokroić wszystko w kostkę. Dodać groszek konserwowy, majonez, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko razem i odstawić na około godzinę (można na ...

  • Rolada szpinakowa

    Szpinak poddusić na maśle. Odcedzić. Wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić pieprzem i solą. Rozsmarować na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Trzymać w piekarniku 15 minut w temperaturz...

  • Leczo

    Cebule kroimy, podsmażamy na patelni z margaryną. Dodajemy kiełbasę, paprykę, cukinię i pomidory. Podlewamy niewielką ilością wody i doprawiamy Vegetą. Gotujemy do miękkości.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW