-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Rogaliki z powidłami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: rogaliki
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: francuska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 500 g dodatki
margaryna 250 łyżka nabiał
proszek do pieczenia 1 łyżeczka dodatki
drożdże świeże 50 g dodatki
mleko 5 łyżka nabiał
jajo kurze 2 szt. nabiał
cukier waniliowy 2 opakowanie dodatki
cukier puder 30 g dodatki
powidła śliwkowe 1 opakowanie dodatki

Opis

Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.

Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło.

Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dla ilu osób: 10
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 50min.
Cana: całej potrawy: 19 PLN jednej porcji: 1,9 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 1000 kcal jednej porcji: 100 kcal

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(3 opinii)
9 Lutego 2014r. o 17:25
ocena ogólna
10 Października 2011r. o 18:26
Uwielbiam drożdżowe rogaliki i w ogóle drożdżowe ciasta. Szczególnie takie jeszcze cieplutkie, prosto z piekarnika. Ja robię takie rogaliki z różą damasceńską domowej roboty. W okresie kiedy kwitnie zbieram same płatki róży i ucieram je w makutrze ze szczyptą kwasku cytrynwego i cukrem - ale cukru daję tyle żeby była dobrze słodka , no i oczywiście cukier konserwuje. Potem przekładam taką różaną papkę do słoiczków przetartych spirytusem i szczelnie zakręcam. Wkładam do lodówki a potem są jak znalazł właśnie do rogalików drożdżowych:)
ocena ogólna
1 Października 2011r. o 12:29
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Caffe latte macchiato

    Mleko, najlepiej zimne spienić (ubić / zmiksować). Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, z cukrem. Mleko przelać do szklanki, wlać do niego kawę (po brzegu szklanki tak by się nie pomieszała z mlekiem). Powinno się...

  • Zachód Słońca - owocowy poncz

    1. Wymieszaj wszystkie soki. 2. Podawaj z pokruszonym zamrożonym sokiem i plasterkiem brzoskwini na krawędzi szklanki.

  • Wigilijny kompot z suszu

    Suszone owoce umyć, namoczyć w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć owoce. Namoczone jabłka trzeba przycisnąć spodeczkiem. Gdy zmiękną, gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem cukru i prz...

  • Cytrynówka - nalewka cytrynowa

    4 cytryny sparzyć i obrać cieniutko tylko z żółtej skórki. Następnie skórki zalać spirytusem i odstawić (najlepiej w zamkniętym słoiku) na 24 godziny w zaciemnione miejsce. Po upływie doby przecedzić s...

  • Kompot z czarnych porzeczek Kompot z czarnych porzeczek

    Porzeczki umyć, przebrać, usunąć szypułki i resztki kielicha. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. Do wyparzonych wrzątkiem , gorących słojów wlać po pół szklanki gorącego syropu i wsypać porzeczki, potrz...

  • Kawa pod pierzynką

    W składnikach potrawy podałam orientacyjnie ilość kawy ale zależy to od tego jaką lubimy. Podam ten przepis na niepełną filiżankę mocnej czarnej kawy naturalnej, może być z ekspresu lub po turecku, dl...

  • Koktajl bananowy

    1. Obrane ze skórki banany, cukier i serek miksujemy w blenderze lub ręcznym mikserze na korbkę (z wymiennymi ubijakami; w tym przypadku muszą to być noże) na gładką papkę. Dodajemy mleko i ubijamy aż do uz...

  • Koktail bananowy z imbirem

    1. Banany obrać ze skórki, można pokroić w kawałki i wrzucić do kubka miksującego. 2. Wsypać łyżeczkę słodziku i 2 szczypty imbiru. 3. Zalać wszystko mlekiem i miksować przez minutę na najwyższych ob...

  • Kompot agrestowy

    Agrest czerwony, ale może być też zielony umyć, można też usunąć szypułki. Do garnka wlać wodę i wrzucić agrest. Dodać cukier, kardamon, goździki. Miętę wrzucić w całości tak, żeby łatwo potem było ją...

  • Ambasador - napój herbaciany

    1. Herbatę sypiemy do dużego imbryka, dodajemy cukier, zalewamy 0,5 l wrzątku. 2. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy przyprawy, przykrywamy imbryk, parzymy przez 5 minut. 3. Napar cedzimy do dzb...

  • Maślanka truskawkowa

    Truskawki dobrze umyć w letniej wodzie, odszypułkować. Następnie wrzucić do kubka miksującego. Wlać litr maślanki naturalnej (najlepiej odtłuszczonej). Miksować przez 1 minutę. Dosłodzić słodzikiem do smaku. Prz...

  • Mleczny koktajl truskawkowy

    Truskawki umyć, odszypułkować. Wrzucić do kubka miksującego (parę zostawić do dekoracji). Miksować ze słodzikiem i mlekiem przez około minutę. Podawać schłodzone.

  • Imbirowy koktajl z truskawek i bananów

    Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki, wrzucić do kubka miksującego. (jeden banan pozostawić do dekoracji, pokroić w plastry). Truskawki opłukać, odszypułkować, wrzucić do kubka miksującego. Wlać mleko i wsypać...

  • Mrożona kawa zbożowa

    1. Kawę zbożową rozpuszczalną zalać połową szklanką wrzącej wody, wsypać cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Po ostudzeniu przelać esencję do dzbanka, zalać 0,5 l schłodzonego mleka i dolać s...

  • Orzeźwiający koktajl malinowy na grila

    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dokładnie miksujemy w blenderze lub mikserem. Przelewamy do szklanek i można udekorować bitą śmietaną lub dodatkową porcją lodów i listkami mięty. Świetne orzeźwienie ...

  • Odżywczy sok marchwiowo-jabłkowy do dań z grilla

    Marchew obieramy i myjemy, Jabłka myjemy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie wkładamy wszystko do sokowirówki. Na koniec, żeby sos nie ściemniał, wyciskamy sok z cytryny. Nie ma nic bardziej orzeźw...

  • Sok wiśniowy z wiśniami

    Najprostszy i najszybszy sposób na zrobienie soku z wiśni. Tak przygotowany sok nadaje się do robienia napojów, a wiśnie można użyć do deserów. Wiśnie umyć, wydrylować - ja używam specjalnej drylownicy -...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW