Ryż z polskimi grzybami
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: adam, dniaTagi: risotto ryż grzyby suszone
Rodzaj dania:dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
ryż dowolny | 2 | szklanka | dodatki |
grzyby suszone | 50 | g | warzywa |
sól | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
masło | 50 | g | nabiał |
cebula | 2 | szt. | warzywa |
czosnek | 2 | ząbek | warzywa |
wino białe wytrawne | 125 | ml | alkohole i napoje |
Opis
1. Suszone grzyby przepłukać na sicie o drobnych oczkach, wrzucić do miski i zalać wrzątkiem na 30 minut.
2. W garnku o grubym dnie stopić masło.
3. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać, czosnek również posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wrzucić na masło i smażyć przez 5 minut stale mieszając.
4. Dodać zamoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotować przez 20 minut.
5. Do wywaru wsypać ryż. Dolać 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10 minut pod przykryciem. Ryż należy bardzo często mieszać i ewentualnie podlewać wodą.
6. Na koniec wlać wino, doprawić solą, zagotować i zmniejszyć ogień. Nie przykrywać i gotować około 10 minut.
Dla ilu osób: | 4 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 1godz. 0min. |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(3 opinii)
![]() |
adam
8 Października 2012r. o 09:23
ocena ogólna
|
![]() |
bialagwiazda1906
7 Października 2012r. o 23:28
ocena ogólna
|
![]() |
adam
7 Października 2012r. o 15:32
ocena ogólna
|