-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Ryż z polskimi grzybami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: risotto ryż grzyby suszone
Rodzaj dania:dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
ryż dowolny 2 szklanka dodatki
grzyby suszone 50 g warzywa
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
masło 50 g nabiał
cebula 2 szt. warzywa
czosnek 2 ząbek warzywa
wino białe wytrawne 125 ml alkohole i napoje

Opis

Ryż z polskimi grzybami

Tak przygotowany ryż jest doskonałym dodatkiem do pieczeni, ale również zwykłego mięsa czerwonego czy białego. Może też stanowić część wegetariańskiego posiłku. Stosować można różne gatunki ryżu, należy jedynie pamiętać, że czas gotowania może się skrócić lub wydłużyć. Ja zastosowałem zwykły tradycyjnie stosowany w Polsce ryż biały. I prawdziwe polskie, suszone grzyby...

1. Suszone grzyby przepłukać na sicie o drobnych oczkach, wrzucić do miski i zalać wrzątkiem na 30 minut.
2. W garnku o grubym dnie stopić masło.
3. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać, czosnek również posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wrzucić na masło i smażyć przez 5 minut stale mieszając.
4. Dodać zamoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotować przez 20 minut.
5. Do wywaru wsypać ryż. Dolać 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10 minut pod przykryciem. Ryż należy bardzo często mieszać i ewentualnie podlewać wodą.
6. Na koniec wlać wino, doprawić solą, zagotować i zmniejszyć ogień. Nie przykrywać i gotować około 10 minut.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(3 opinii)
8 Października 2012r. o 09:23
Gdzieniegdzie się pojawiają... ale też słyszałem, że mało.
ocena ogólna
7 Października 2012r. o 23:28
Ze świeżymi byłoby pewnie jeszcze lepsze :). Ale teraz podobno ich nie ma. Znajomy mi dzisiaj mówił, że był ostatnio i prawie nic nie nazbierał. A pamiętam, że w tamtym roku o tej porze był wysyp grzybów. Ten sam znajomy w 2 godziny nazbierał 5 wiader grzybów.
ocena ogólna
7 Października 2012r. o 15:32
I prawdziwe polskie własnoręcznie zbierane , teraz już suszone grzyby w roli głównej...
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW