Ryba po grecku
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: malwinka31, dniaTagi: ryba święta
Rodzaj dania:dania główne
Rodzaj kuchni: polska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
marchew | 5-6 | szt. | warzywa |
pietruszka | 3 | szt. | warzywa |
cebula | 2 | szt. | warzywa |
seler | 0,5 | szt. | warzywa |
pieprz czarny mielony | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
sól | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
koncentrat pomidorowy | 3-4 | łyżka | płyny i sosy |
mintaj - filet | 5-6 | szt. | ryby i owoce morza |
Opis
Rybę pokroić na kawałki i smażyć, obtaczając w mące. warzywa obrać i wrzucać kolejno do robota kuchennego albo trzeć na tarce. cebulę można pokroić w mała kostkę. warzywa dusić na małym ogniu aż staną się miękkie. do smaku dodać koncentrat oraz przyprawy. gdy warzywa będę już dobre, rybę układać na talerzu kawałek przy kawałeczku, a na nią naszą warzywną mieszankę. smacznego!
Dla ilu osób: | 5 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 40min. |
Komentarze i oceny
Danie można podać z:
-
Sałatka z sałatą i rzodkiewką
Rzodkiewki i ogórek umyć, pokroić w kostkę w skórce. Czosnek zmiażdżyć. Potem do dużej miski dać \"porwane\" liście sałaty, ogórek, rzodkiewkę i czosnek. Dolać oliwę z oliwek, sól, pieprz. Pomieszać i zost...
-
Buraczki z chrzanem inaczej ćwikła
Buraki gotujemy do miękkości. Obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy chrzan według uznania. Następnie przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas niech...
-
Surówka z marchewki i cieciorki
-marchew obrać, zetrzeć na tarce na drobne wiórki -cieciorkę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą i osuszyć -do szklanki wlać sok z 1 cytryny, olej z pestek winogron i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać ...
-
Sałatka do grilla
Pokroić 2 większe pomidory i 1 sałatę lodową. Do szklanki wlać 5 łyżek oleju, 5 łyżek wody. Dodać pieprzu,soli, pęczek sproszkowanego koperku i łyżeczkę sproszkowanej papryki. Zalać sosem pomidory i sała...
-
Sałatka do grilla
Posiekać mniejszą kapustę. Cebulę i marchew pokroić. Dodać 3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić ząbek czosnku ( Można dodać większą ilość czosnku w zależności od upodobań kucharz...
-
Surówka z kiszonej kapusty
Kapustę kiszoną drobno pokroić. Marchew i jabłka umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać z wierzchnich liści, opłukać i drobno pokroić. Wszystkie składniki razem połączyć i...
-
Sałatka z papryki
Strąki słodkiej papryki umyć, poprzekrawać wzdłuż i oczyścić z pestek i gniazd nasiennych. Włożyć na chwilę do wrzącej osolonej wody, odcedzić. Pokroić w cienkie paski i wyłożyć do salaterki. Przyprawić solą, ...
-
Orzeźwiająca salatka do grilla.
Jest to bardzo szybka sałatka. Kroimy pomidory i ogórki, dodajemy pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą. Doskonale pasuje do dań mięsnych z grilla i kanapek.