-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Ryba po grecku z marchewką

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: ryba po grecku marchew danie obiadowe
Rodzaj dania:dania główne ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
ryba - filet mrożony dowolny 2 kg ryby i owoce morza
koncentrat pomidorowy 250 ml płyny i sosy
cebula 4 szt. warzywa
pieprz ziołowy 2 łyżeczka przyprawy i zioła
zioła prowansalskie 2 łyżka przyprawy i zioła
sól kilka szczypta przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna 1 szklanka płyny i sosy
marchew 3 szt. warzywa
mąka dowolna 1 szklanka dodatki

Opis

1. Rybę rozmrozić, filety - jeśli są duże to każdy (w zależności od jego wielkości) przekroić na 2 części.
2. Oprószyć filety z każdej strony ziołami prowansalskimi i solą, a następnie opanierować mąką.
3. Marchew obrać, umyć, pokroić w cienkie paski (zapałki).
4. Na patelni rozgrzać olej (nie całość, pokryć jedynie dno patelni) i każdy filet smażyć z obu stron na małym ogniu, po usmażeniu odłożyć na półmisek. Po usmażeniu każdej partii dolewać oleju.
5. Po usmażeniu na tym samym oleju smażyć marchew - około 5 minut na wolnym ogniu.
6. Następnie dodać cebulę (4 średnie szt.) pokrojoną na krążki, smażyć mieszając od czasu do czasu do momentu, aż zmięknie.
7. Do cebuli dodać koncentrat pomidoowy, dodać pieprz ziołowy,, doprawić solą do smaku. Podgotować około 10 min.
8. Na duży głębszy talerz lub półmisek położyć warstwę usmażonej cebuli z marchwią w sosie, następnie ryby, znów warstwę sosu i kolejną warstwę ryby. Na koniec pokryć sosem wierzch.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 30min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
31 Stycznia 2013r. o 00:13
Moja najbardziej ulubiona potrawa z ryby z lat dzieciństwa. Robiła ją moja babcia, jeszcze na wsi, gdzie często jeździłam. Pamiętam nawet te świeże ryby, z których przyrządzała tę potrawę. Palce lizać, polecam na każdą okazję. Nie tylko od święta. Wspaniale nadaje się do obiadu - z ziemniakami i dowolną surówką.
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW