-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Sałata z jajecznym sosem vinaigrette

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: sałata sos vinaigrette
Rodzaj dania:dania jarskie sałatki, surówki warzywa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
sałata karbowana czerwona 1 szt. warzywa
jajo kurze 1 szt. nabiał
oliwa z oliwek 8 łyżka płyny i sosy
ocet winny 4 łyżka płyny i sosy
cukier 2 łyżka dodatki
musztarda dijon 1 łyżka płyny i sosy
sok z cytryny 2 łyżeczka owoce
szczypior świeży 4 łyżka przyprawy i zioła
ser parmezan 20 g nabiał

Opis

Kolorowa sałatka będzie stanowić lekką, orzeźwiającą zakąskę. Można ją podać z daniem głównym lub bezpośrednio po nim. Do przygotowania tego dania można użyć sałaty karbowanej czerwonej lub mixu różnych sałat.

1. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na małe części. Wsypujemy do dużej miski.
2. Gotujemy jajko na twardo, obieramy ze skorupki. Drobno siekamy.
3. Do miseczki wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, musztardę (może być inna niż dijon), dorzucamy cukier, posiekany szczypiorek i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy (a nawet miksujemy na jednolitą masę malakserem).
4. Tuż przed podaniem polewamy schłodzoną sałatę sosem, posypujemy wiórkami parmezanu lub innego suchego aromatycznego sera i delikatnie mieszamy.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: tak
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 20min.
Cana: całej potrawy: 16 PLN jednej porcji: 4 PLN
Liczba kalorii: jednej porcji: 230 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW