Sałatka bałkańska z soczewicą
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: mimochodem55, dniaTagi: sałatka soczewica Bałkany
Rodzaj dania:sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: bałkańska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
kasza jęczmienna | 200 | g | dodatki |
liść laurowy | 2 | szt. | przyprawy i zioła |
ziele angielskie | 4 | szt. | przyprawy i zioła |
sól | 1 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
ogórek konserwowy | 5 | szt. | warzywa |
papryka żółta | 1 | szt. | warzywa |
papryka zielona | 1 | szt. | warzywa |
cebula czerwona | 1 | szt. | warzywa |
cebula | 1/2 | szt. | warzywa |
soczewica | 1 | puszka | warzywa |
wędlina - szynka | 300 | g | mięsa |
śmietana 18% | 4 | łyżka | nabiał |
majonez | 2 | łyżka | płyny i sosy |
musztarda słodko-ostra | 1 | łyżka | płyny i sosy |
cukier puder | 1 | łyżeczka | dodatki |
kminek | 3 | szczypta | przyprawy i zioła |
majeranek suszony | 3 | szczypta | przyprawy i zioła |
sól czosnkowa | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | 1/2 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
papryka ostra | 1/3 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
Opis
1. Kaszę jęczmienną ugotować na miękko w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i 0,5 łyżeczką soli. Odcedzić i wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Przełożyć do dużego naczynia, ostudzić.
2. Paprykę (żółtą i zieloną) umyć, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Pozostawić parę pasków papryki żółtej do dekoracji sałatki.
3. Ogórki konserwowe pokroić w plastry. Jeden z ogórków pokroić wzdłuż, w cieniutkie plasterki i pozostawić do dekoracji.
4. Pokroić cebulę: czerwoną w piórka, białą w drobną kostkę.
5. Szynkę (dowolną, może być konserwowa, może być również pieczeń), pokroić w grubą kostkę.
6. Soczewicę z puszki odsączyć z zalewy, przesuszyć.
7. Wszystkie składniki wymieszać razem z kaszą.
Przygotowanie sosu:
1. Wymieszać ze sobą: śmietanę (4 łyżki), majonez (2 łyżki), musztardę (1 łyżka), cukier puder (1 łyżeczka), kminek w ziarnach (3 szczypty), majeranek suszony (3 szczypty), sól czosnkową (1 szczypta), pieprz czarny (1/2 łyżeczki) i paprykę ostrą (1/3 łyżeczki).
2. Sos wymieszać z pozostałymi składnikami.
Sałatkę można udekorować, jak na zdjęciu.
Dla ilu osób: | 6 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 25min. |
Komentarze i oceny
Danie można podać z:
-
Pierś z kurczaka w majonezie
Pierś porcjujemy na kotlety, następnie dokładnie okładamy majonezem. Odstawiamy na 6-8 godzin do lodówki (najlepiej pozostawić je na noc aby przeszły smakiem) Opanierować w bułce tartej i smażyć na rozgrza...
-
Kulki ziemniaczane
Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...
-
Grillowana pierś z kurczaka
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na 30 min. żeby kurczak przeszedł aromatem przypraw. Następnie grillować co jakiś cza...
-
Karkówka w ostrej marynacie
Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy karkówkę z obu stron po ok. 20 ...
-
Sezamkowa karkówka
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zalewamy nią rozbite delikatnie plastry karkówki i wkładamy na noc do lodówki. Grillujemy kilkanaście minut z każdej strony w zależności od grubości plastrów i preferow...
-
Kurczak z grilla w miodzie
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy (jeżeli pierś z kurczaka jest gruba możemy przekroić ją wzdłuż na dwie części), a następnie maczamy w sosie z miodu i musztardy. Zostawiamy na ok. 10 minut. Rozgrzewamy grilla i ...
-
Ostre grillowane szaszłyki
1. Polędwicę wieprzową, łopatkę cielęcą i boczek wędzony kroimy najpierw w plastry, a następnie w kostkę tej samej wielkości. 2. Obraną cebulę kroimy w półksiężyce. 3. Mieszamy składniki marynaty. Następn...
-
Grillowane skrzydełka
Przyrządzić marynatę: wymieszać staranie ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Skrzydełka oczyścić, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osuszyć i przełożyć do szklanego naczynia. Zal...
-
Polędwica z grilla
Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...
-
Boczek z grilla
Boczek kroimy w grubsze plastry. Posypujemy przyprawą do grilla i pieprzem. Grillujemy z obydwu stron, często obracając, aby się nie przypalił. Najlepiej smakuje podany z musztardą i keczupem.
-
Grillowany Schab w musztardzie
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...
-
Grillowany kurczak w jogurcie
Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne. W takiej marynacie zamarynować filety na co najmniej 2 godziny. Potem g...
-
Skrzydełka z grilla
Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...
-
Grillowane roladki z indyka ze szpinakiem
Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Dusić do czasu aż się nie rozmrozi. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze chwilę tak, żeby wo...
-
Schab w sosie tymianowym
Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową. Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane o...
-
Szaszłyki z ziołowego kurczaka z grilla
Przygotować marynatę do mięsa. Oliwę wymieszać z ziołami, rozdrobnionym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Umyte i osuszone filety, posolić i posypać białym pieprzem. Rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm filet...
-
Karczek z grilla
Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...
-
Smażone parówki w panierce
Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)
-
Kiełbasa z cebulą w boczku z grilla
Cebulę kroimy na półksiężyce i smażymy, aż się zarumieni. Kiełbasę kroimy wzdłuż, do środka dodajemy ketchup oraz cebulę, posypujemy przyprawami, owijamy boczkiem i zawijamy w folię. Opiekamy na grillu ok. ...
-
Szybkie pulpety
Mając gotowe mięso mielone można szybko przygotować domowe pulpety. Wymieszać , zasmażyć, obgotować - gotowe. 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, 6 łyżkami bułki tartej, przyprawą do mięsa mielone...
-
Kurczak w gorczycy
Jabłka Myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. skrapiamy sokiem z cytryny i potrzepujemy cynamonem. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć . Posmarować grubo musztardą francuską. Piec około 40 minu...