Sałatka obiadowa
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: wiola28a, dniaTagi: sałata ser feta
Rodzaj dania:sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
sałata - mix | 1 | opakowanie | warzywa |
pomidor | 1 | szt. | warzywa |
ogórek świeży | 1 | szt. | warzywa |
papryka czerwona | 1 | szt. | warzywa |
wędlina - szynka | 3 | plaster | mięsa |
ser feta | 50 | g | nabiał |
sos sałatkowy | 1 | opakowanie | płyny i sosy |
ketchup łagodny | 3 | łyżka | płyny i sosy |
majonez | 3 | łyżka | płyny i sosy |
Opis
Dla ilu osób: | 4 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 30min. |
Komentarze i oceny
Danie można podać z:
-
Panierowany smażony kurczak
1. Udka kurczaka obierz ze skóry, możesz podzielić je na odrębne części - udową i nóżkę - otrzymasz w ten sposób 8 kawałków kurczaka. Osusz je papierowym ręcznikiem. 2. Do naczynia wsyp i wymieszaj m...
-
Zrazy z nadzieniem
Cebulę obrać, posiekać, przyrumienić na maśle. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone papryki. Dusić, aż warzywa się zeszklą. Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem. Natrzeć olejem, oprószyć przyprawą, posmar...
-
Pasztet
Gotujemy mięso - gdy będzie już prawie półmiękkie do mięsa wrzucamy jarzyny - marchew, i po kawałku selera i pietruszki. Wątróbkę myjemy, kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na rozgrzanym oleju, na in...
-
Steki w serowym sosie
Mięso pokroić na plastry, które rozbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem po czym usmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas steki wyjąć a na tą samą patelnie wlać wino i wymieszać zeskrobując dno. Następnie wsypać zioła i dop...
-
Schab po japońsku
Mięso lekko zmrożone, pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do zalewy przygotowanej z sosu sojowego, cukru, imbiru, wódki i marynować przez 30 minut. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso razem...
-
Kotlety mielone
Mielone mięso połączyć z jajkami, musztardą, posiekaną cebulą i tartą bułką. Doprawić o smaku. Wyrobić na jednolitą masę, z której formować okrągłe kotlety dowolnej wielkości. Obtaczać w bułce tartej i sm...
-
Karkówka z pieczarkami
1. Karkówkę pokroić w grube plastry, natrzeć 2 łyżkami vegety i odstawić w chłodne miejsce. 2. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przyprawić 1 łyżką vegety i usmażyć. 3. Ser żółty zetrzeć na tarce. ...
-
Diabelskie żeberka
Żeberka podzielić tak żeby każda kostka było osobno. następnie natrzepać żeberka przyprawami (pieprzem, papryką, curry, tymiankiem, pieprzem cayenne - jeśli nie możecie zdobyć tego pieprzu zastąpcie g...
-
kiełbasa w piwie
1. Piwo zagotować,włożyć kiełbasę,ząbek czosnku i cebulę pokrojoną w ćwiartki.Gotować na małym ogniu 20-25 minut. Odstawić na pół godziny. 2. Kiełbasę i cebulę wyjąć z piwa. 3. Cebulę przetrzeć przez sito...
-
Kurczak po polsku
Umyć kurczaka i osuszyć, odrzucić nadmiar tłuszczu koło szyi i przy otworze, przed pieczeniem można nakłuć widelcem kurczaka w miejscach, gdzie jest tłuszcz pod skórka, który wycieknie w czasie pieczenia....
-
Kurczak z pastą tahini
Składniki (poza kurczakiem) wymieszać, do miski z nimi wsadzić kurczaka (filety można pokroić na mniejsze kawałki). Nagrzać piekarnik do 200C i wstawić kurczaka na blasze na 10-12 minut.
-
Zrazy wołowe
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry, zbić tłuczkiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w pół-krążki. Jedną cebulę razem z korniszonami posiekać jak najdrobniej i wymiesza...
-
Zawijaski mięsne
Rozbijamy plastry schabu. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster schabu kładziemy po kilka wiórków masła i posypujemy natką pietruszki. Kładziemy na przemian, pokrojone w paski: ser i szynkę. Na brzegu...
-
Grillowana pierś z kurczaka
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na 30 min. żeby kurczak przeszedł aromatem przypraw. Następnie grillować co jakiś cza...
-
Sezamkowa karkówka
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zalewamy nią rozbite delikatnie plastry karkówki i wkładamy na noc do lodówki. Grillujemy kilkanaście minut z każdej strony w zależności od grubości plastrów i preferow...
-
Kurczak z grilla w miodzie
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy (jeżeli pierś z kurczaka jest gruba możemy przekroić ją wzdłuż na dwie części), a następnie maczamy w sosie z miodu i musztardy. Zostawiamy na ok. 10 minut. Rozgrzewamy grilla i ...
-
Grillowane skrzydełka
Przyrządzić marynatę: wymieszać staranie ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Skrzydełka oczyścić, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osuszyć i przełożyć do szklanego naczynia. Zal...
-
Polędwica z grilla
Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...
-
Skrzydełka z grilla
Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...
-
Kaszanka w wydaniu \"piekarnikowym\"
Gdy pogoda nie dopisuje, a ma się \"smaka\" na coś grillowanego, polecam kaszankę w wydaniu \"piekarnikowym\". Do tego ogórek konserwowy i dobre pieczywo. Smakuje wyśmienicie z ketchupem. Równie dobrz...
-
Schab w sosie tymianowym
Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową. Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane o...
-
Karczek z grilla
Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...
-
Szybkie pulpety
Mając gotowe mięso mielone można szybko przygotować domowe pulpety. Wymieszać , zasmażyć, obgotować - gotowe. 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, 6 łyżkami bułki tartej, przyprawą do mięsa mielone...
-
Kurczak w gorczycy
Jabłka Myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. skrapiamy sokiem z cytryny i potrzepujemy cynamonem. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć . Posmarować grubo musztardą francuską. Piec około 40 minu...
-
Kurczak słodko-kwaśny
Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Na drugiej patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone w kostkę lub słupki warzywa. Dodać ananasa i kurczaka oraz doprawić pieprzem sosem sojowym i sok...
-
Kurze nóżki inaczej
Surowe nogi kurczaka wytrybować (pozbawić kości), nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, odrobiną curry. Układamy na blasze. Ananas (cały plasterek) nacieramy curry i układamy na mięsku. ...
-
Ziemniaki z sosem grzybowym
Grzyby kroimy w kostkę. Dusimy na maśle około 50 minut, podlewając wodą . Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy około 10-15 minut. Co jakiś czaj trzeba przemieszać wszystko żeby się nie przypal...