-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Sałatka warzywna z kalafiorem i fasolką szparagową

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: Sałatka warzywna z kalafiorem i fasolką szparagową
Rodzaj dania:sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: polska

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
marchew 0.5 kg warzywa
pietruszka 200 g warzywa
seler 200 g warzywa
por 200 g warzywa
fasolka szparagowa żółta 200 g warzywa
kalafior 200 g warzywa
koncentrat pomidorowy 2 szklanka płyny i sosy
olej lub oliwa dowolna 0.5 szklanka płyny i sosy
sól 1 łyżka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 0.5 łyżeczka przyprawy i zioła
cukier 1 łyżka dodatki

Opis

Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, por pokroić w półkrążki, fasolkę szparagową i kalafior krótko obgotować i pokroić, kalafior podzielić na różyczki.Warzywa korzeniowe i por podsmażyć na oleju, dodać resztę warzyw i przecier pomidorowy, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ilość przypraw podałam orientacyjnie, ma być dobrze przyprawione i słodkawe. Warzywa nakładać do półlitrowych słojów, pasteryzować 30 min. na wolnym ogniu. Sałatka jest pyszna jako dodatek na ciepło do dań obiadowych, np. ziemniaki z mięsem lub idealnie pasuje do ziemniaków z rybą. Jest także wyśmienita na zimno do kanapek, lub nawet z chlebem z masłem.Można też szybciutko przyrządzić danie obiadowe obsmażając na oliwie piersi z kurczaka lub indyka i do mięsa dodając sałatkę, potrawa ma być w całości gorąca. Smacznego!
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 3
(2 opinii)
15 Maja 2011r. o 10:53
A według mnie nie za dobrze to wygląda, nie jak sałatka tylko jakaś zupa.
ocena ogólna
15 Maja 2011r. o 10:39
Wygląda apetycznie!!!
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Kulki ziemniaczane

    Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...

  • Grillowane skrzydełka

    Przyrządzić marynatę: wymieszać staranie ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Skrzydełka oczyścić, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osuszyć i przełożyć do szklanego naczynia. Zal...

  • Szaszłyki z ziołowego kurczaka z grilla

    Przygotować marynatę do mięsa. Oliwę wymieszać z ziołami, rozdrobnionym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Umyte i osuszone filety, posolić i posypać białym pieprzem. Rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm filet...

  • Smażone parówki w panierce

    Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW