Sałatka z grzankami i sosem czosnkowym
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: ilka86, dniaTagi: sałata grill czosnek
Rodzaj dania:przekąski sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: fusion
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
sałata lodowa | 1 | szt. | warzywa |
pomidor | 2 | szt. | warzywa |
ogórek świeży | 2 | szt. | warzywa |
chleb pszenny | 2 | kromka | dodatki |
czosnek | 3 | ząbek | warzywa |
masło | 2 | łyżka | nabiał |
szczypior świeży | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
sól | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
cukier | 1 | szczypta | dodatki |
sos czosnkowy | 4 | łyżka | płyny i sosy |
Opis
Kromki kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, drobniutko kroimy lub miażdżymy. Masło roztapiamy na patelni. Rumienimy czosnek, dodajemy kosteczki pieczywa. Smażymy, aż grzanki będą złociste i chrupiące.
Warzywa umieszczamy w miseczce, dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.
Na sam koniec sałatkę posypujemy grzankami (nie mieszamy, aby grzanki pozostały chrupiące). Podajemy z czosnkowym sosem i zajadamy.
Dla ilu osób: | 5 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
![]() |
sprenzynka
24 Sierpnia 2011r. o 21:34
ocena ogólna
|
Danie można podać z:
-
Panierowany smażony kurczak
1. Udka kurczaka obierz ze skóry, możesz podzielić je na odrębne części - udową i nóżkę - otrzymasz w ten sposób 8 kawałków kurczaka. Osusz je papierowym ręcznikiem. 2. Do naczynia wsyp i wymieszaj m...
-
Pierś indyka z farszem śliwkowym
1. Suszone śliwki bez pestek sparz we wrzątku przez około 2 minuty. Odcedź. Zalej je następnie śliwowicą, trzymaj je około 15 min. Następnie odcedź. Śliwowicę wymieszaj z olejem. 2. Filet z indyka po...
-
Gulasz z pieczarkami
Mrożone placki ziemniaczane rozłożyć na blasze, wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Pory oczyścić, umy...
-
Pierś z kurczaka w majonezie
Pierś porcjujemy na kotlety, następnie dokładnie okładamy majonezem. Odstawiamy na 6-8 godzin do lodówki (najlepiej pozostawić je na noc aby przeszły smakiem) Opanierować w bułce tartej i smażyć na rozgrza...
-
Karkówka pieczona
Wymieszać paprykę, przyprawy i pieprz razem z oliwą. Przygotowaną zalewą dokładnie wysmarować mięsko. Zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki na jeden dzień. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wkładam...
-
Kulki ziemniaczane
Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...
-
Karkówka w ostrej marynacie
Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy karkówkę z obu stron po ok. 20 ...
-
Szaszłyki drobiowe w marynacie
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać z olejem. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, włożyć do marynaty na noc lub kilka godzin. Warzywa umyć. Ogórka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Paprykę pokroi...
-
Szaszłyki z grilla
Mięso pokroić na grubą kostkę. Obtoczyć w przyprawie do grilla. Papryki i cebulę pokroić w dużą kostkę. Mięso paprykę i cebulę nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Patyczki drewniane należ...
-
Grillowana pierś indycza
Sok wyciśnięty z pomarańczy wymieszać z solą białym pieprzem oraz tymiankiem. Do szczelnego woreczka foliowego włożyć umyte i osuszone filety z indyka. Zalać sosem tak żeby każdy kawałek mięsa był pokryty s...
-
Sezamkowa karkówka
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zalewamy nią rozbite delikatnie plastry karkówki i wkładamy na noc do lodówki. Grillujemy kilkanaście minut z każdej strony w zależności od grubości plastrów i preferow...
-
Kolorowe szaszłyki z kiełbasą i boczkiem
Kiełbasę, ogórki i cebulkę pokroić w talarki. Paprykę i boczek w kawałki. Nadziewać poszczególne składniki w dowolnej kolejności na długie wykałaczki. Polać delikatnie olejem. Posypać obficie przyprawą do g...
-
Meksykańskie kuleczki mięsne
1. Cebulę obrać, posiekać drobno, wsypać do miski. 2. Mięso mielone przełożyć do miski, przyprawić przyprawą do kuchni meksykańskiej i papryką ostrą. 3. Dodać bułkę tartą i 2 jaja, wszystko dokładnie wymies...
-
Ostre grillowane szaszłyki
1. Polędwicę wieprzową, łopatkę cielęcą i boczek wędzony kroimy najpierw w plastry, a następnie w kostkę tej samej wielkości. 2. Obraną cebulę kroimy w półksiężyce. 3. Mieszamy składniki marynaty. Następn...
-
Grillowane skrzydełka
Przyrządzić marynatę: wymieszać staranie ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Skrzydełka oczyścić, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osuszyć i przełożyć do szklanego naczynia. Zal...
-
Polędwica z grilla
Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...
-
Boczek z grilla
Boczek kroimy w grubsze plastry. Posypujemy przyprawą do grilla i pieprzem. Grillujemy z obydwu stron, często obracając, aby się nie przypalił. Najlepiej smakuje podany z musztardą i keczupem.
-
Grillowany Schab w musztardzie
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...
-
Grillowany kurczak w jogurcie
Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne. W takiej marynacie zamarynować filety na co najmniej 2 godziny. Potem g...
-
Skrzydełka z grilla
Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...
-
Grillowane roladki z indyka ze szpinakiem
Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Dusić do czasu aż się nie rozmrozi. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze chwilę tak, żeby wo...
-
Schab w sosie tymianowym
Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową. Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane o...
-
Karczek z grilla
Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...
-
Smażone parówki w panierce
Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)
-
Kiełbasa z cebulą w boczku z grilla
Cebulę kroimy na półksiężyce i smażymy, aż się zarumieni. Kiełbasę kroimy wzdłuż, do środka dodajemy ketchup oraz cebulę, posypujemy przyprawami, owijamy boczkiem i zawijamy w folię. Opiekamy na grillu ok. ...
-
Kurczak w gorczycy
Jabłka Myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. skrapiamy sokiem z cytryny i potrzepujemy cynamonem. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć . Posmarować grubo musztardą francuską. Piec około 40 minu...