-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Sałatka z makaronem

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: sałatka
Rodzaj dania:sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kasza kuskus 150 g dodatki
groszek konserwowy 150 g warzywa
rodzynki 50 g dodatki
pomarańcza 1 szt. owoce
papryka zielona 1 szt. warzywa
ogórek świeży 1 szt. warzywa
sałata lodowa kilka liści pęczek warzywa
sól 1 szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
szczypior świeży 1 pęczek przyprawy i zioła
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 szt. dodatki
jogurt naturalny 0,5 szklanka nabiał
mięta suszona 1 pęczek przyprawy i zioła

Opis

Salaterkę wyłożyć sałatą,kaszkę ugotować wg przepisu na opakowaniu,groszek zalać niewielką ilością wrzątku i gotować 7 min,odcedzić ,wystudzić.
Pomarańczę umyć i sparzyć wrzątkiem.Otrzeć ze skórki ,którą użyjemy do sosu.Samą pomarańczę obrać i podzielić na małe kawałki.
Cebulkę pokroić na krążki, paprykę w paseczki,ogórek w kostkę.
Rodzynki umyć ina suchej patelni chwilę smażyć.Gdy napęcznieją ostudzić
Tak przygotowane składniki wymieszać doprawić solą i pieprzem i przełożyć do salaterki.
Sos:miętę przetrzeć przez gęste sitko,wymieszać z skórką i jogurtem .Sosem polać sałatkę.Powinna się ok godz. w lodówce "przetrawić"
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: tak
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
10 Listopada 2010r. o 11:43
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania

Brak zdjęć

Dodaj zdjęcia
 

Danie można podać z:

  • Kurczak z sezamem

    Udka umyć, natrzeć solą, pieprzem, vegetą oraz papryką słodką lub ostrą - według upodobań. Odstawić do lodówki na około 3 godziny. Następnie każde udko posamrować majonezem i obtoczyć w sezamie, układ...

  • Kulki ziemniaczane

    Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...

  • Polędwiczki faszerowane pieczarkami

    Polędwicę kroimy w plastry grubości dwóch cm. Nacinamy z jednej strony, tworząc kieszonkę. Oprószamy przyprawą. Pieczarki płuczemy i drobno kroimy, razem z posiekaną cebulką obsmażamy na maśle i tak przygo...

  • Kurczak z pieczarkami

    1. Pieczarki i cebulę kroimy na drobne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni. 2. Z podudzi wyjmujemy kostkę. 3. W miejsce kostki wkładamy podsmażone pieczarki razem z cebulką. 4. Mięso n...

  • Pierś indycza z brzoskwiniami

    Mięso natrzyj solą i pieprzem. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw na noc w lodówce. Następnego dnia podsmaż mięso ze wszystkich stron. Cebulę obierz, pokrój na ósemki, ułóż wokół mięsa. Piecz 1,5 godz. w ...

  • Żeberka z grilla

    Żeberka tniemy na małe porcje, w naczyniu mieszamy miód, musztardę, pieprz, posiekany majeranek, roztarty czosnek. Taką zaprawą smarujemy żeberka i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Żeberka o...

  • Wątróbka z makaronem ryżowym

    Wątróbkę namoczyć na godzinę w mleku , osuszyć. Usmażyć na oleju sezamowym. Pod koniec smażenia polać sosem sojowym, doprawić pieprzem. Makaron ryżowy przygotować wg przepisu. Na talerze rozłożyć makaron, polać ...

  • Grillowana pierś z kurczaka

    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na 30 min. żeby kurczak przeszedł aromatem przypraw. Następnie grillować co jakiś cza...

  • Kiełbasa grillowana w piwie

    Piwo, przyprawę do grilla i szczyptę pieprzu cayene- można zastąpić papryczką chili - wymieszać. Kiełbasę włożyć do mieszanki i marynować ok 30 min. Po tym czasie grillować w zależności od upodobań - n...

  • Żeberka w miodzie z grilla

    Wszystkie składniki, poza żeberkami dokładnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i także wymieszać z sosem. Obtoczyć żeberka w przygotowanym sosie i ułożyć na ruszcie. Podczas pieczenia żeberek smaro...

  • Kurczak z grilla w miodzie

    Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy (jeżeli pierś z kurczaka jest gruba możemy przekroić ją wzdłuż na dwie części), a następnie maczamy w sosie z miodu i musztardy. Zostawiamy na ok. 10 minut. Rozgrzewamy grilla i ...

  • Udka w piwie z grilla

    Piwo łączymy z miodem solą pieprzem i pieprzem cayenne. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy udka i marynujemy ok 1 godz. Dobrze jest zostawić w marynacie nawet na całą noc. Po tym czasie grillujemy na zło...

  • Grillowane skrzydełka

    Przyrządzić marynatę: wymieszać staranie ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Skrzydełka oczyścić, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osuszyć i przełożyć do szklanego naczynia. Zal...

  • Polędwica z grilla

    Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...

  • Boczek z grilla

    Boczek kroimy w grubsze plastry. Posypujemy przyprawą do grilla i pieprzem. Grillujemy z obydwu stron, często obracając, aby się nie przypalił. Najlepiej smakuje podany z musztardą i keczupem.

  • Grillowany kurczak w jogurcie

    Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne. W takiej marynacie zamarynować filety na co najmniej 2 godziny. Potem g...

  • Skrzydełka z grilla

    Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...

  • Grillowane roladki z indyka ze szpinakiem

    Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Dusić do czasu aż się nie rozmrozi. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze chwilę tak, żeby wo...

  • Karczek z grilla

    Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...

  • Smażone parówki w panierce

    Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)

  • Kurczak w gorczycy

    Jabłka Myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. skrapiamy sokiem z cytryny i potrzepujemy cynamonem. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć . Posmarować grubo musztardą francuską. Piec około 40 minu...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW