Sałatka z rzodkiewki, mango i jabłka
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: mimochodem55, dniaTagi: sałatka rzodkiewka mango jabłko
Rodzaj dania:dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
rzodkiewka | 15 | szt. | warzywa |
jabłko | 2 | szt. | owoce |
seler naciowy | 1 | pęczek | warzywa |
mango | 1 | szt. | owoce |
koper świeży | 1/4 | pęczek | przyprawy i zioła |
śmietana 12% | 1/2 | szklanka | nabiał |
chrzan | 2 | łyżeczka | płyny i sosy |
sól | do smaku | szczypta | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | 4 | szczypta | przyprawy i zioła |
Opis
1. Wszystkie owoce i warzywa dokładnie umyć.
2. Rzodkiewki pokroić w plasterki, wrzucić do salaterki.
3. Seler naciowy (2-3 większe łodygi) pokroić również w cienkie plastry.
4. 2 średnie jabłka pokroić na ćwiartki, pozbawić ogonka i środka z pestkami, nie obierać. Następnie pokroić na 3mm plastry.
5. Mango (najlepiej bardzo dojrzałe) obrać ze skórki i obkroić pestkę, pokroić w kawałki.
6. Przygotować sos mieszając śmietanę, chrzan, posiekany koperek, sól i pieprz. Jeśli chcesz otrzymać ostrzejszy smak - dodaj więcej chrzanu.
7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z sosem. Udekorować koperkiem.
Dla ilu osób: | 6 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 25min. |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(3 opinii)
|
krzyszt-off
7 Października 2011r. o 17:13
ocena ogólna
|
![]() |
sprenzynka
31 Sierpnia 2011r. o 19:12
ocena ogólna
|
![]() |
carycakatarzyna1970
30 Sierpnia 2011r. o 22:27
ocena ogólna
|
Danie można podać z:
-
Panierowany smażony kurczak
1. Udka kurczaka obierz ze skóry, możesz podzielić je na odrębne części - udową i nóżkę - otrzymasz w ten sposób 8 kawałków kurczaka. Osusz je papierowym ręcznikiem. 2. Do naczynia wsyp i wymieszaj m...
-
Pierś indyka z farszem śliwkowym
1. Suszone śliwki bez pestek sparz we wrzątku przez około 2 minuty. Odcedź. Zalej je następnie śliwowicą, trzymaj je około 15 min. Następnie odcedź. Śliwowicę wymieszaj z olejem. 2. Filet z indyka po...
-
Kurczak z sezamem
Udka umyć, natrzeć solą, pieprzem, vegetą oraz papryką słodką lub ostrą - według upodobań. Odstawić do lodówki na około 3 godziny. Następnie każde udko posamrować majonezem i obtoczyć w sezamie, układ...
-
Baranina duszona z bakłażanami
Bakłażany umyć, osuszyć, poodcinać końce, pokroić w plastry, posolić, odstawić na pół godziny. Mięso umyć, pokroić na kawałki. Czosnek i cebule obrać, posiekać. Pomidory umyć, pokroić na kawałki. Bakłaż...
-
Karkówka pieczona
Wymieszać paprykę, przyprawy i pieprz razem z oliwą. Przygotowaną zalewą dokładnie wysmarować mięsko. Zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki na jeden dzień. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wkładam...
-
Kurczak z marchewką i cząbrem
1. Kurczaka umyć, pokroić na porcję (oddzielić udko od nóżki) - z trzech całych udek otrzymamy 6 porcji). Przełożyć do miski. Kurczak będzie bardziej dietetyczny, jeśli pozbawimy go skóry. 2. W małej mise...
-
Tradycyjne polskie schabowe
1. Gotowe mięso wieprzowe na kotlety schabowe można kupić na tackach w markecie. Każdy plaster ubić lekko młotkiem do ubijania mięsa. 2. Oprószyć każdy kotlet szczyptą soli i pieprzu mielonego czarnego ...
-
Filet kurczaka z boczkiem
Filety przekrój na pół, nafaszeruj pieczarką, przypraw do smaku, wg uznania. Następnie każą pierś owiń plasterkiem boczku. Filety duś na patelni podlewając winem, aż mięso będzie miękkie, następnie na o...
-
Kulki ziemniaczane
Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...
-
Szynka domowa na Wielkanoc
Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem. Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozosta...
-
Wątróbka z makaronem ryżowym
Wątróbkę namoczyć na godzinę w mleku , osuszyć. Usmażyć na oleju sezamowym. Pod koniec smażenia polać sosem sojowym, doprawić pieprzem. Makaron ryżowy przygotować wg przepisu. Na talerze rozłożyć makaron, polać ...
-
Pulpetciki mięsno ryżowe
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Dodajemy do miski z mięsem. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy ją do mięsa razem z jajkami. Całość doprawiamy do smaku, dokładnie wyrabiamy i ...
-
Pieczony schab ze śliwką
-schab zamarynować: natrzeć solą, posiekanym czosnkiem, pieprzem i słodką papryką, zostawić w lodówce na 24 godziny -następnego dnia zrobić w schabie wzdłuż dziurę, używając do tego długiego noża -nafaszer...
-
Pieczona karkówka z serem
-karkówkę pokroić w 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć z obu stron przyprawami, wstawić mięso na kilka godzin do lodówki -pieczarki pokrojone w kostkę zblanszować na patelni z pokrojoną w kostkę ce...
-
Grillowane kebaczęta z sosem czosnkowym
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Z masy mięsnej formujemy podłużne kształty na kształt walca, nabijamy mięso na długie szpikulce. Kebaczęta smażymy na ruszcie z każdej str...
-
Karkówka w ostrej marynacie
Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy karkówkę z obu stron po ok. 20 ...
-
Szaszłyki drobiowe w marynacie
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać z olejem. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, włożyć do marynaty na noc lub kilka godzin. Warzywa umyć. Ogórka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Paprykę pokroi...
-
Nóżki z grilla w sosie
Wszystkie składniki poza udkami wymieszać. Udka - najlepiej same dolne części tzw. nóżki umyć i osuszyć. Zanurzyć każdą nóżkę w sosie i grillować aż mięso będzie upieczone.
-
Polędwica z grilla
Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...
-
Boczek z grilla
Boczek kroimy w grubsze plastry. Posypujemy przyprawą do grilla i pieprzem. Grillujemy z obydwu stron, często obracając, aby się nie przypalił. Najlepiej smakuje podany z musztardą i keczupem.
-
Grillowany Schab w musztardzie
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...
-
Grillowany kurczak w jogurcie
Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne. W takiej marynacie zamarynować filety na co najmniej 2 godziny. Potem g...
-
Skrzydełka z grilla
Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...
-
Grillowane roladki z indyka ze szpinakiem
Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Dusić do czasu aż się nie rozmrozi. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze chwilę tak, żeby wo...
-
Schab w sosie tymianowym
Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową. Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane o...
-
Szaszłyki z ziołowego kurczaka z grilla
Przygotować marynatę do mięsa. Oliwę wymieszać z ziołami, rozdrobnionym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Umyte i osuszone filety, posolić i posypać białym pieprzem. Rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm filet...
-
Karczek z grilla
Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...
-
Smażone parówki w panierce
Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)
-
Kiełbasa z cebulą w boczku z grilla
Cebulę kroimy na półksiężyce i smażymy, aż się zarumieni. Kiełbasę kroimy wzdłuż, do środka dodajemy ketchup oraz cebulę, posypujemy przyprawami, owijamy boczkiem i zawijamy w folię. Opiekamy na grillu ok. ...
-
Szybkie pulpety
Mając gotowe mięso mielone można szybko przygotować domowe pulpety. Wymieszać , zasmażyć, obgotować - gotowe. 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, 6 łyżkami bułki tartej, przyprawą do mięsa mielone...
-
Kurze nóżki inaczej
Surowe nogi kurczaka wytrybować (pozbawić kości), nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, odrobiną curry. Układamy na blasze. Ananas (cały plasterek) nacieramy curry i układamy na mięsku. ...