-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Sałatka z rzodkiewki, mango i jabłka

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: sałatka rzodkiewka mango jabłko
Rodzaj dania:dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
rzodkiewka 15 szt. warzywa
jabłko 2 szt. owoce
seler naciowy 1 pęczek warzywa
mango 1 szt. owoce
koper świeży 1/4 pęczek przyprawy i zioła
śmietana 12% 1/2 szklanka nabiał
chrzan 2 łyżeczka płyny i sosy
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 4 szczypta przyprawy i zioła

Opis

Rzodkiewki są dostępne w sklepach przez cały rok, podobnie jak jabłka i owoce mango. Sałatka najbardziej nadaje się jako dodatek do wędzonych mięs, pieczeni, ryb.
1. Wszystkie owoce i warzywa dokładnie umyć.
2. Rzodkiewki pokroić w plasterki, wrzucić do salaterki.
3. Seler naciowy (2-3 większe łodygi) pokroić również w cienkie plastry.
4. 2 średnie jabłka pokroić na ćwiartki, pozbawić ogonka i środka z pestkami, nie obierać. Następnie pokroić na 3mm plastry.
5. Mango (najlepiej bardzo dojrzałe) obrać ze skórki i obkroić pestkę, pokroić w kawałki.
6. Przygotować sos mieszając śmietanę, chrzan, posiekany koperek, sól i pieprz. Jeśli chcesz otrzymać ostrzejszy smak - dodaj więcej chrzanu.
7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z sosem. Udekorować koperkiem.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 25min.

Komentarze i oceny

średnia ocena ogólna: 5
(3 opinii)
7 Października 2011r. o 17:13
śmietanę można zastąpić 0 % jogurtem,smak podobny,a kalorii mniej
ocena ogólna
31 Sierpnia 2011r. o 19:12
ocena ogólna
30 Sierpnia 2011r. o 22:27
Zachęcająca! Wygląda pysznie.
ocena ogólna
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Kurczak smażony w panierce Panierowany smażony kurczak

    1. Udka kurczaka obierz ze skóry, możesz podzielić je na odrębne części - udową i nóżkę - otrzymasz w ten sposób 8 kawałków kurczaka. Osusz je papierowym ręcznikiem. 2. Do naczynia wsyp i wymieszaj m...

  • Pierś indyka z farszem śliwkowym

    1. Suszone śliwki bez pestek sparz we wrzątku przez około 2 minuty. Odcedź. Zalej je następnie śliwowicą, trzymaj je około 15 min. Następnie odcedź. Śliwowicę wymieszaj z olejem. 2. Filet z indyka po...

  • Kurczak z sezamem

    Udka umyć, natrzeć solą, pieprzem, vegetą oraz papryką słodką lub ostrą - według upodobań. Odstawić do lodówki na około 3 godziny. Następnie każde udko posamrować majonezem i obtoczyć w sezamie, układ...

  • Baranina duszona z bakłażanami

    Bakłażany umyć, osuszyć, poodcinać końce, pokroić w plastry, posolić, odstawić na pół godziny. Mięso umyć, pokroić na kawałki. Czosnek i cebule obrać, posiekać. Pomidory umyć, pokroić na kawałki. Bakłaż...

  • Karkówka pieczona

    Wymieszać paprykę, przyprawy i pieprz razem z oliwą. Przygotowaną zalewą dokładnie wysmarować mięsko. Zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki na jeden dzień. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wkładam...

  • Kurczak z marchewką i cząbrem Kurczak z marchewką i cząbrem

    1. Kurczaka umyć, pokroić na porcję (oddzielić udko od nóżki) - z trzech całych udek otrzymamy 6 porcji). Przełożyć do miski. Kurczak będzie bardziej dietetyczny, jeśli pozbawimy go skóry. 2. W małej mise...

  • Tradycyjne polskie schabowe Tradycyjne polskie schabowe

    1. Gotowe mięso wieprzowe na kotlety schabowe można kupić na tackach w markecie. Każdy plaster ubić lekko młotkiem do ubijania mięsa. 2. Oprószyć każdy kotlet szczyptą soli i pieprzu mielonego czarnego ...

  • Filet kurczaka z boczkiem

    Filety przekrój na pół, nafaszeruj pieczarką, przypraw do smaku, wg uznania. Następnie każą pierś owiń plasterkiem boczku. Filety duś na patelni podlewając winem, aż mięso będzie miękkie, następnie na o...

  • Kulki ziemniaczane

    Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...

  • Szynka domowa na Wielkanoc

    Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem. Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozosta...

  • Wątróbka z makaronem ryżowym

    Wątróbkę namoczyć na godzinę w mleku , osuszyć. Usmażyć na oleju sezamowym. Pod koniec smażenia polać sosem sojowym, doprawić pieprzem. Makaron ryżowy przygotować wg przepisu. Na talerze rozłożyć makaron, polać ...

  • Pulpetciki mięsno ryżowe

    Ryż ugotować w osolonej wodzie. Dodajemy do miski z mięsem. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy ją do mięsa razem z jajkami. Całość doprawiamy do smaku, dokładnie wyrabiamy i ...

  • Pieczony schab ze śliwką

    -schab zamarynować: natrzeć solą, posiekanym czosnkiem, pieprzem i słodką papryką, zostawić w lodówce na 24 godziny -następnego dnia zrobić w schabie wzdłuż dziurę, używając do tego długiego noża -nafaszer...

  • Pieczona karkówka z serem

    -karkówkę pokroić w 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć z obu stron przyprawami, wstawić mięso na kilka godzin do lodówki -pieczarki pokrojone w kostkę zblanszować na patelni z pokrojoną w kostkę ce...

  • Grillowane kebaczęta z sosem czosnkowym

    Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Z masy mięsnej formujemy podłużne kształty na kształt walca, nabijamy mięso na długie szpikulce. Kebaczęta smażymy na ruszcie z każdej str...

  • Karkówka w ostrej marynacie

    Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy karkówkę z obu stron po ok. 20 ...

  • Szaszłyki drobiowe w marynacie

    Składniki na marynatę dokładnie wymieszać z olejem. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, włożyć do marynaty na noc lub kilka godzin. Warzywa umyć. Ogórka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Paprykę pokroi...

  • Nóżki z grilla w sosie

    Wszystkie składniki poza udkami wymieszać. Udka - najlepiej same dolne części tzw. nóżki umyć i osuszyć. Zanurzyć każdą nóżkę w sosie i grillować aż mięso będzie upieczone.

  • Polędwica z grilla

    Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...

  • Boczek z grilla

    Boczek kroimy w grubsze plastry. Posypujemy przyprawą do grilla i pieprzem. Grillujemy z obydwu stron, często obracając, aby się nie przypalił. Najlepiej smakuje podany z musztardą i keczupem.

  • Grillowany Schab w musztardzie

    Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...

  • Grillowany kurczak w jogurcie

    Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne. W takiej marynacie zamarynować filety na co najmniej 2 godziny. Potem g...

  • Skrzydełka z grilla

    Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...

  • Grillowane roladki z indyka ze szpinakiem

    Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Dusić do czasu aż się nie rozmrozi. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze chwilę tak, żeby wo...

  • Schab w sosie tymianowym

    Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową. Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane o...

  • Szaszłyki z ziołowego kurczaka z grilla

    Przygotować marynatę do mięsa. Oliwę wymieszać z ziołami, rozdrobnionym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Umyte i osuszone filety, posolić i posypać białym pieprzem. Rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm filet...

  • Karczek z grilla

    Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...

  • Smażone parówki w panierce

    Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)

  • Kiełbasa z cebulą w boczku z grilla

    Cebulę kroimy na półksiężyce i smażymy, aż się zarumieni. Kiełbasę kroimy wzdłuż, do środka dodajemy ketchup oraz cebulę, posypujemy przyprawami, owijamy boczkiem i zawijamy w folię. Opiekamy na grillu ok. ...

  • Szybkie pulpety

    Mając gotowe mięso mielone można szybko przygotować domowe pulpety. Wymieszać , zasmażyć, obgotować - gotowe. 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, 6 łyżkami bułki tartej, przyprawą do mięsa mielone...

  • Kurze nóżki inaczej

    Surowe nogi kurczaka wytrybować (pozbawić kości), nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, odrobiną curry. Układamy na blasze. Ananas (cały plasterek) nacieramy curry i układamy na mięsku. ...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2014 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW