-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Sos kurkowy

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: sos grzyby kurki kurka
Rodzaj dania:dania jarskie sosy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
grzyby - kurki 200 g warzywa
woda 200 ml płyny i sosy
goździki 2 szt. przyprawy i zioła
cebula 1 szt. warzywa
masło 2 łyżka nabiał
ziele angielskie 2 szt. przyprawy i zioła
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony do smaku szczypta przyprawy i zioła
mąka pszenna 1 łyżka dodatki
pietruszka natka świeża 2 łyżka przyprawy i zioła

Opis

1. W rondelku zagotować 200 ml osolonej wody (2 szczypty), zmniejszyć ogień, aby woda lekko wrzała.
2. Oczyszczone kurki wrzucić do rondelka z wodą i gotować.
3. W międzyczasie na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę dużą cebulę (na 2 łyżkach masła). Po podsmażeniu wlać wszystko do kurek.
4. W połowie gotowania, dorzucić do rondla ziele angielskie, goździki. Gotować wszystko pod przykryciem około kolejnych 10 minut od czasu do czasu mieszając
5. Pod koniec gotowania odkryć rondel, doprawić solą do smaku i dosypać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
6. Sos można zagęścić rozrabiając 1 łyżkę mąki w 20 ml zimnej wody (wlać do sosu kurkowego i zagotować).

Sos można podawać do pieczonych i smażonych mięs oraz ryb.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 40min.

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Smażony makaron z kiełbasą

    Ugotowane kluski smażyć na patelni dodać plasterki kiełbasy i posypać przyprawami. Smacznego.

  • Pizza tradycyjna

    Wsypać mąkę i sól do miski. Podgrzać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Połączyć z zawartością miski, dodać całe jajko. Ciasto zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnie...

  • Makaron z brokułami

    Do garnka z gotującą się i lekko osoloną wodą dodajemy makaron świderki(najlepiej pół opakowania). Gotujemy (najlepiej) al dente, na niezbyt dużym ogniu. W zależności od makaronu jakieś 8 min. Do drugiego ga...

  • Makaronowe \"Co nieco\"

    makaron ugotować al dente. pieczarki poddusić na patelni. ze śmietany i jajka zrobić sos i doprawić solą i pieprzem. opcjonalnie można dodać też inne zioła. ugotowany makaron, podduszone pieczarki i kukuryd...

  • Pizza

    Przygotować ciasto drożdżowe, tzn. z drożdży, 2 łyżeczek mąki, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mleka zrobić, rozczyn, a gdy wyrośnie wlać go do miski z mąką wymieszaną z jajami. Ciasto wyrobić, dolewając mleko, r...

  • Makaron penne z mozzarellą

    Składniki na 4 porcje: 2-3 szklanki makaronu sól sos: 4 łyżki masła 1,5 szklanki gęstej śmietany (lub twarożku homogenizowanego) żółtko szklanka startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli) gałka muszkatołowa ...

  • Krokiety ziemniaczane z zieloną natką pietruszki

    Ziemniaczane krokiety z natką pietruszki to obowiązkowe danie w moim rodzinnym domu. Ta przystawka świetnie się sprawdza jako dodatek do mięs, drobiu, zamiast tradycyjnych polskich ziemniaków z wody. Do kr...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW