Sos kurkowy
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: termomax1965, dniaTagi: sos grzyby kurki kurka
Rodzaj dania:dania jarskie sosy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
grzyby - kurki | 200 | g | warzywa |
woda | 200 | ml | płyny i sosy |
goździki | 2 | szt. | przyprawy i zioła |
cebula | 1 | szt. | warzywa |
masło | 2 | łyżka | nabiał |
ziele angielskie | 2 | szt. | przyprawy i zioła |
sól | do smaku | szczypta | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | do smaku | szczypta | przyprawy i zioła |
mąka pszenna | 1 | łyżka | dodatki |
pietruszka natka świeża | 2 | łyżka | przyprawy i zioła |
Opis
2. Oczyszczone kurki wrzucić do rondelka z wodą i gotować.
3. W międzyczasie na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę dużą cebulę (na 2 łyżkach masła). Po podsmażeniu wlać wszystko do kurek.
4. W połowie gotowania, dorzucić do rondla ziele angielskie, goździki. Gotować wszystko pod przykryciem około kolejnych 10 minut od czasu do czasu mieszając
5. Pod koniec gotowania odkryć rondel, doprawić solą do smaku i dosypać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
6. Sos można zagęścić rozrabiając 1 łyżkę mąki w 20 ml zimnej wody (wlać do sosu kurkowego i zagotować).
Sos można podawać do pieczonych i smażonych mięs oraz ryb.
Dla ilu osób: | 4 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania | |
Czas przygotowywania: | 0godz. 40min. |
Komentarze i oceny
Danie można podać z:
-
Smażony makaron z kiełbasą
Ugotowane kluski smażyć na patelni dodać plasterki kiełbasy i posypać przyprawami. Smacznego.
-
Pizza tradycyjna
Wsypać mąkę i sól do miski. Podgrzać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Połączyć z zawartością miski, dodać całe jajko. Ciasto zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnie...
-
Makaron z brokułami
Do garnka z gotującą się i lekko osoloną wodą dodajemy makaron świderki(najlepiej pół opakowania). Gotujemy (najlepiej) al dente, na niezbyt dużym ogniu. W zależności od makaronu jakieś 8 min. Do drugiego ga...
-
Makaronowe \"Co nieco\"
makaron ugotować al dente. pieczarki poddusić na patelni. ze śmietany i jajka zrobić sos i doprawić solą i pieprzem. opcjonalnie można dodać też inne zioła. ugotowany makaron, podduszone pieczarki i kukuryd...
-
Pizza
Przygotować ciasto drożdżowe, tzn. z drożdży, 2 łyżeczek mąki, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mleka zrobić, rozczyn, a gdy wyrośnie wlać go do miski z mąką wymieszaną z jajami. Ciasto wyrobić, dolewając mleko, r...
-
Makaron penne z mozzarellą
Składniki na 4 porcje: 2-3 szklanki makaronu sól sos: 4 łyżki masła 1,5 szklanki gęstej śmietany (lub twarożku homogenizowanego) żółtko szklanka startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli) gałka muszkatołowa ...
-
Krokiety ziemniaczane z zieloną natką pietruszki
Ziemniaczane krokiety z natką pietruszki to obowiązkowe danie w moim rodzinnym domu. Ta przystawka świetnie się sprawdza jako dodatek do mięs, drobiu, zamiast tradycyjnych polskich ziemniaków z wody. Do kr...