-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Staropolski piernik dojrzewający

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: piernik święta
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
miód 500 ml dodatki
cukier 2 szklanka dodatki
masło 250 g nabiał
jajo kurze 3 szt. nabiał
soda oczyszczona 3 łyżeczka dodatki
mleko 0,5 szklanka nabiał
mąka pszenna 1,5 kg dodatki
polewa czekoladowa 1/3 szklanka dodatki
powidła śliwkowe 1 kg dodatki
przyprawa do piernika 1 szt. przyprawy i zioła
sól 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis


Miód, cukier i masło powoli podgrzewamy aż wszystkie składniki się roztopią i połączą, doprowadzając niemal do wrzenia, po czym masę studzimy.
Do chłodnej masy miodowej dodajemy stopniowo mąkę, jajka i sodę rozpuszczonę w mleku oraz przyprawę, wyrabiamy ręką.
Ciasto ma ładnie odchodzić od ręki i mieć konsystencję dające się rozwałkować.
Ciasto przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na miesiąc czasu by dojrzewało.

Tydzień przed Wigilią pieczemy piernik:ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy i każdy placek pieczemy w 175* ok 40 min. czasu (blacha np. 40x25).
Ostudzone placki przekładamy lekko rozgrzanymi powidłami śliwkowymi (ja używam dwa słoiki po 500 g., ale można mniej, jak ktoś woli bardziej suche) i polewamy polewą czekoladową.
Zostawiamy by znów dojrzewało tydzień czasu. Początkowo pod ściereczką, a jakieś 2 dni przed Wigilią zakrywamy folią spożywczą albo aluminiową by zmiękło.

Próbujemy dopiero w Wigilię :)
Dla ilu osób: 12
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW