Surówka z marchwi i chrzanu
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: zakochana501, dniaTagi: Surówka z marchwi i chrzanu
Rodzaj dania:sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: europejska
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
marchew | 300 | g | warzywa |
jabłko | 200 | g | owoce |
chrzan | 1 | łyżka | płyny i sosy |
kefir naturalny | 0,5 | szklanka | nabiał |
sól | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
cukier | 1 | szczypta | dodatki |
kwasek cytrynowy | 1 | łyżeczka | dodatki |
Opis
Dla ilu osób: | 5 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 1
(1 opinii)
![]() |
bialagwiazda1906
27 Czerwca 2011r. o 17:49
ocena ogólna
|
Danie można podać z:
-
Diabelskie żeberka
Żeberka podzielić tak żeby każda kostka było osobno. następnie natrzepać żeberka przyprawami (pieprzem, papryką, curry, tymiankiem, pieprzem cayenne - jeśli nie możecie zdobyć tego pieprzu zastąpcie g...
-
Kulki ziemniaczane
Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...
-
Szynka domowa na Wielkanoc
Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem. Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozosta...
-
Stek z grilla
Steki lekko rozbić dłonią. Składniki marynaty wymieszać i polać nimi mięso, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na kilka do kilkunastu godzin. Po tym czasie steki osączyć z nadmiaru marynaty. Piec na moc...
-
Żeberka z grilla
Żeberka tniemy na małe porcje, w naczyniu mieszamy miód, musztardę, pieprz, posiekany majeranek, roztarty czosnek. Taką zaprawą smarujemy żeberka i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Żeberka o...
-
Rolada z sera
Ser żółty włożyć do woreczka ( może być śniadaniowy ) i szczelnie zamknąć. Rozgrzać wodę w garnku i do wrzącej wrzucić ser. Gotować go aż się roztopi. W między czasie przygotować masę. Pieczarki pod...
-
Rolada z golonki
Z golonki wyjąć kość. Przyprawami oraz solą z rozgniecionym czosnkiem porządnie natrzeć mięso / pieprz naturalny- 2 szczypty, papryka mielona- 1 szczypta, tymianek, szałwia /. Mięso mielone przyprawić resztą prz...
-
Domowe Saszłyki
Boczek i paprykę kroimy w kawałki, cebulę dzielimy na pół. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, wlewamy olej. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na 2 godz. Następnie na zmianę...
-
Udka w piwie z grilla
Piwo łączymy z miodem solą pieprzem i pieprzem cayenne. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy udka i marynujemy ok 1 godz. Dobrze jest zostawić w marynacie nawet na całą noc. Po tym czasie grillujemy na zło...
-
Kiełbasa biwakowa z grilla
Kiełbasę ponacinać z obu stron, oprószyć przyprawą do grilla. Położyć na ruszt grilla i piec na rumiano z obu stron. Gdy nacięcia na kiełbasie się otworzą znów posypać przyprawą. Podawać z musztardą i ke...
-
Grillowane skrzydełka
Przyrządzić marynatę: wymieszać staranie ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Skrzydełka oczyścić, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osuszyć i przełożyć do szklanego naczynia. Zal...
-
Kaszanka z Warzywami
Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj, cebulę pokrój na plasterki, jabłka pokrój w kostkę. Kaszankę obierz z flaka, ułóż na folii aluminiowej, lekko rozdrob...
-
Polędwica z grilla
Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...
-
Pstrąg z grilla
Wypatrosz każdą rybę dokładnie, obetnij skrzela, usuń łuski i płatwy. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj wyczyszczone ryby przyprawą do ryb, papryką i skrop sokiem z cytryny. Dopraw rybę równ...
-
Boczek z grilla
Boczek kroimy w grubsze plastry. Posypujemy przyprawą do grilla i pieprzem. Grillujemy z obydwu stron, często obracając, aby się nie przypalił. Najlepiej smakuje podany z musztardą i keczupem.
-
Grillowany Schab w musztardzie
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...
-
Grillowany kurczak w jogurcie
Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne. W takiej marynacie zamarynować filety na co najmniej 2 godziny. Potem g...
-
Roladki drobiowe z grilla
Piersi z kurczaka podzielić tak, aby wyszło z nich 8 roladek. Rozbić je lekko na plastry, posypać obficie przyprawą klasyczną do grilla np. z Appetity. Na każdym plastrze układać ciasno po słupku ogórka ki...
-
Filety z morszczuka pieczone na grillu
Filety z ryby/ może być również dorsz, łosoś.../ obficie skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy porządnie solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Każdy filet kładziemy na folię aluminiową, na wierzch kład...
-
Skrzydełka z grilla
Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...
-
Grillowane roladki z indyka ze szpinakiem
Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Dusić do czasu aż się nie rozmrozi. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze chwilę tak, żeby wo...
-
Kaszanka w wydaniu \"piekarnikowym\"
Gdy pogoda nie dopisuje, a ma się \"smaka\" na coś grillowanego, polecam kaszankę w wydaniu \"piekarnikowym\". Do tego ogórek konserwowy i dobre pieczywo. Smakuje wyśmienicie z ketchupem. Równie dobrz...
-
Szaszłyki z ziołowego kurczaka z grilla
Przygotować marynatę do mięsa. Oliwę wymieszać z ziołami, rozdrobnionym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Umyte i osuszone filety, posolić i posypać białym pieprzem. Rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm filet...
-
Karczek z grilla
Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...
-
Smażone parówki w panierce
Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)
-
Kiełbasa z cebulą w boczku z grilla
Cebulę kroimy na półksiężyce i smażymy, aż się zarumieni. Kiełbasę kroimy wzdłuż, do środka dodajemy ketchup oraz cebulę, posypujemy przyprawami, owijamy boczkiem i zawijamy w folię. Opiekamy na grillu ok. ...
-
Kurze nóżki inaczej
Surowe nogi kurczaka wytrybować (pozbawić kości), nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, odrobiną curry. Układamy na blasze. Ananas (cały plasterek) nacieramy curry i układamy na mięsku. ...
-
Ziemniaki z sosem grzybowym
Grzyby kroimy w kostkę. Dusimy na maśle około 50 minut, podlewając wodą . Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy około 10-15 minut. Co jakiś czaj trzeba przemieszać wszystko żeby się nie przypal...