Surówka z pora i jabłka
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: ilka86, dniaTagi: por jabłko grill
Rodzaj dania:owoce sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
por | 1 | szt. | warzywa |
jabłko | 2 | szt. | owoce |
sól | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony | 1 | szczypta | przyprawy i zioła |
majonez | 3 | łyżka | płyny i sosy |
Opis
Dla ilu osób: | 4 | |
Danie dietetyczne: | tak | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania |
Komentarze i oceny
Danie można podać z:
-
Schab po japońsku
Mięso lekko zmrożone, pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do zalewy przygotowanej z sosu sojowego, cukru, imbiru, wódki i marynować przez 30 minut. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso razem...
-
Kotlety mielone
Mielone mięso połączyć z jajkami, musztardą, posiekaną cebulą i tartą bułką. Doprawić o smaku. Wyrobić na jednolitą masę, z której formować okrągłe kotlety dowolnej wielkości. Obtaczać w bułce tartej i sm...
-
Kulki ziemniaczane
Ziemniaki umyć,obrać,opłukać,zalać wrzątkiem,osolić,gotować 20 minut,odcedzić,odparować,wycisnąć w prasce do ziemniaków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Przecisnąć przez praskę i połączyć z puree ...
-
Szynka domowa na Wielkanoc
Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem. Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozosta...
-
Kurczak ze szpinakiem i kozim serem
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Kiedy się lekko zeszkli dokładamy szpinak, a po kilku minutach dodajemy wyciśnięty czosne...
-
Kotlety mielone
Dobry kotlet nie jest zły :-) Smacznego! 1. Mięso mielone wkładam do miski, wbijam jajo. dodaję namoczoną i odciśniętą z wody suchą bułkę, dosypuję bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszam. 2. Dużą cebulę obi...
-
Pulpetciki mięsno ryżowe
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Dodajemy do miski z mięsem. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy ją do mięsa razem z jajkami. Całość doprawiamy do smaku, dokładnie wyrabiamy i ...
-
Karkówka w ostrej marynacie
Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy karkówkę z obu stron po ok. 20 ...
-
Szaszłyki drobiowe w marynacie
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać z olejem. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, włożyć do marynaty na noc lub kilka godzin. Warzywa umyć. Ogórka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Paprykę pokroi...
-
Sezamkowa karkówka
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zalewamy nią rozbite delikatnie plastry karkówki i wkładamy na noc do lodówki. Grillujemy kilkanaście minut z każdej strony w zależności od grubości plastrów i preferow...
-
Kiełbaski w ostrej glazurze
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć go z pozostałymi składnikami glazury: keczupem, miodem, sosem sojowym, pieprzem, papryką, chili oraz imbirem. Dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki n...
-
Kolorowe szaszłyki z kiełbasą i boczkiem
Kiełbasę, ogórki i cebulkę pokroić w talarki. Paprykę i boczek w kawałki. Nadziewać poszczególne składniki w dowolnej kolejności na długie wykałaczki. Polać delikatnie olejem. Posypać obficie przyprawą do g...
-
Grillowane piersi kurczaka.
Filety przyprawiamy przyprawa do do kurczaka Knorr i grillujemy, aż do przypieczenia. Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie i posypujemy koperkiem. Sałatkę robimy z kapusty pekińskiej, pokrojonej pap...
-
Ostre grillowane szaszłyki
1. Polędwicę wieprzową, łopatkę cielęcą i boczek wędzony kroimy najpierw w plastry, a następnie w kostkę tej samej wielkości. 2. Obraną cebulę kroimy w półksiężyce. 3. Mieszamy składniki marynaty. Następn...
-
Udka w piwie z grilla
Piwo łączymy z miodem solą pieprzem i pieprzem cayenne. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy udka i marynujemy ok 1 godz. Dobrze jest zostawić w marynacie nawet na całą noc. Po tym czasie grillujemy na zło...
-
Grillowane skrzydełka
Przyrządzić marynatę: wymieszać staranie ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Skrzydełka oczyścić, umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie. Osuszyć i przełożyć do szklanego naczynia. Zal...
-
Ziemniaczki z grilla
Ziemniaki wcześniej należy ugotować (więcej do obiadu naszykowałam, a potem jak były już miękkie, wyjęłam i po ostudzeniu pokroiłam w plastry. Zioła połączyć ze sobą, wlać ok. 3-4 łyż. oliwy, wymieszać. ...
-
Polędwica z grilla
Najpierw przygotowuję marynatę – dokładnie mieszam oliwę z przyprawą do grilla, czosnkiem, rozmarynem oraz pieprzem, musztardą i wódką lub koniakiem. Polędwicę opłukuję w wodzie i delikatnie rozbijam, mię...
-
Boczek z grilla
Boczek kroimy w grubsze plastry. Posypujemy przyprawą do grilla i pieprzem. Grillujemy z obydwu stron, często obracając, aby się nie przypalił. Najlepiej smakuje podany z musztardą i keczupem.
-
Grillowany Schab w musztardzie
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Każdy oprószyć solą czosnkową i posypać przyprawą do grilla, następnie posmarować 1 łyżeczką musztardy. Plastry mięsa ułożyć jeden na drugim. Wstawić do lodówki na całą...
-
Grillowany kurczak w jogurcie
Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne. W takiej marynacie zamarynować filety na co najmniej 2 godziny. Potem g...
-
Skrzydełka z grilla
Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, cukrem, octem, rozmarynem i przyprawą do grilla. Marynatą polać mięso (tak, żeby było nią pokryte w całości). Wstawić na noc do lodówki. Po ok.12 godzinach można kłaść n...
-
Grillowane roladki z indyka ze szpinakiem
Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Dusić do czasu aż się nie rozmrozi. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze chwilę tak, żeby wo...
-
Schab w sosie tymianowym
Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową. Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane o...
-
Karczek z grilla
Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla i gorczycą białą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin.Piecz karkówkę na ruszcie z obydwu stron tak, żeby uzyskać tak wysmażone mięso jak lubisz. Podawaj z sa...
-
Smażone parówki w panierce
Jajko rozbić i roztrzepać, doprawić według uznania. Parówki obrać z folii moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ;)
-
Paluszki z żółtego sera
Ser zetrzeć na grubej tarce warzywnej. Z mąki, jaj i sera zagnieść ciasto. Formować z niego podłużne paluszki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać do barszczu, bulionu lub z surów...
-
Szybkie pulpety
Mając gotowe mięso mielone można szybko przygotować domowe pulpety. Wymieszać , zasmażyć, obgotować - gotowe. 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, 6 łyżkami bułki tartej, przyprawą do mięsa mielone...
-
Kurczak w gorczycy
Jabłka Myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. skrapiamy sokiem z cytryny i potrzepujemy cynamonem. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć . Posmarować grubo musztardą francuską. Piec około 40 minu...
-
Kurze nóżki inaczej
Surowe nogi kurczaka wytrybować (pozbawić kości), nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, odrobiną curry. Układamy na blasze. Ananas (cały plasterek) nacieramy curry i układamy na mięsku. ...