Szaszłyki z ziołowego kurczaka z grilla
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agnethia, dniaTagi: drób grill kurczak
Rodzaj dania:dania główne fast-food mięsa warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: drób
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
kurczak - filet | 2 | szt. | mięsa |
cukinia | 1 | szt. | warzywa |
sok z cytryny | 100 | ml | owoce |
tymianek suszony | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
rozmaryn suszony | 1 | łyżka | przyprawy i zioła |
pieprz biały mielony | 1/2 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
sól | 1/2 | łyżeczka | przyprawy i zioła |
czosnek | 1 | ząbek | warzywa |
ser mozzarella | 1 | szt. | nabiał |
Opis
Umyte i osuszone filety, posolić i posypać białym pieprzem. Rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm filety. Pokroić w ok. 2,5 cm paski. Mięso zanurzyć w marynacie i odstawić do lodówki na ok. 30 min.
Cukinie dokładnie umyć. Następnie pokroić na bardzo cienkie płaty (najlepiej sprawdzi się obieraczka do warzyw). Dobrze jeśli płaty (używać tylko zewnętrznych płatów, bez widocznych nasion) będą trochę szersze i dłuższe niż kawałki mięsa.
Pojedyncze kawałki mięsa zawijać w paski cukinii i nabijać na patyczki do szaszłyków (dobrze jest je namoczyć przez pół godziny w zimnej wodzie, nie będą się wtedy palić podczas grillowania/pieczenia).
Piekarnik rozgrzać do 190 st. Piec ok. 20 min.
Mozzarellę pokroić. Rozłożyć na talerzu z bazylią. Upieczone szaszłyki udekorować gałązkami tymianku. Całość skropić oliwą.
Dla ilu osób: | 4 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 1godz. 0min. | |
Cana: | całej potrawy: 12zł PLN | jednej porcji: 3zł PLN |
Liczba kalorii: | całej potrawy: 1200 kcal | jednej porcji: 300 kcal |
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
(1 opinii)
![]() |
sprenzynka
22 Sierpnia 2011r. o 20:41
ocena ogólna
|
Danie można podać z:
-
Surówka z białej kapusty
Kapustę poszatkowac posolic i odstawic na 30 minut. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki pokroić. Kapustę wymieszać wraz z marchewką i jabłkiem. Dodać natkę, oliwę i cuk...
-
Potrawka z marchwi
Pamiętam taką potrawkę z lat przedszkolnych. Serwowana była jako zdrowa potrawa do dań obiadowych w stołówce przedszkolnej. Nienawidziłam tego - dziś chętnie serwuję do obiadu. 1. Marchew obieram, k...
-
Sałatka warzywna z kalafiorem i fasolką szparagową
Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, por pokroić w półkrążki, fasolkę szparagową i kalafior krótko obgotować i pokroić, kalafior podzielić na różyczki.Warzywa korzeniowe i por podsmażyć na ...
-
Mizeria - Tzatziki
Tzatziki to typowy grecki ogórkowo-czosnkowy sos, podawany do pieczonych mięs i wędlin. Moja propozycja nawiązuje do polskiej mizerii. -ogórki umyć, nie obierać, pokroić w grubsze plastry -obrane ząbki c...
-
Surówka z marchewki i cieciorki
-marchew obrać, zetrzeć na tarce na drobne wiórki -cieciorkę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą i osuszyć -do szklanki wlać sok z 1 cytryny, olej z pestek winogron i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać ...
-
Sałatka do grilla
Pokroić 2 większe pomidory i 1 sałatę lodową. Do szklanki wlać 5 łyżek oleju, 5 łyżek wody. Dodać pieprzu,soli, pęczek sproszkowanego koperku i łyżeczkę sproszkowanej papryki. Zalać sosem pomidory i sała...
-
Sałatka do grilla
Posiekać mniejszą kapustę. Cebulę i marchew pokroić. Dodać 3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić ząbek czosnku ( Można dodać większą ilość czosnku w zależności od upodobań kucharz...
-
Surówka z kiszonej kapusty
Kapustę kiszoną drobno pokroić. Marchew i jabłka umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać z wierzchnich liści, opłukać i drobno pokroić. Wszystkie składniki razem połączyć i...
-
Surówka z marchwi i chrzanu
Warzywa i jabłka umyć, obrać i opłukać. Marchew i chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Kefir wymieszać z przyprawami do smaku. Składniki połączyć razem i wymieszać. Podobnie przyrządzić można surówkę z marc...
-
Surówka z ogórków kiszonych i pomidorów
Ogórki i pomidory opłukać. Ogórki pokroić w drobne cząstki. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i również pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Wszystko połączyć i wymieszać z oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. ...
-
Surówka z pieczarek
Pieczarki oczyścić, bardzo dokładnie umyć, wodę zmieniać kilkakrotnie. Dobrze odsączyć, najlepiej ułożyć na płóciennym ręczniku i pozostawić na kilkanaście minut. Przygotowane w ten sposób pieczarki drobni...
-
Surówka z rzodkiewek i sera
Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Biały ser utrzeć na tarce, połączyć ze śmietaną. Dodać rzodkiewki i całość wymieszać oraz doprawić solą do smaku. ...
-
Sałatka z papryki
Strąki słodkiej papryki umyć, poprzekrawać wzdłuż i oczyścić z pestek i gniazd nasiennych. Włożyć na chwilę do wrzącej osolonej wody, odcedzić. Pokroić w cienkie paski i wyłożyć do salaterki. Przyprawić solą, ...
-
Sałatka z zielonej fasoli
Zieloną strączkową fasolę ugotować w słonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić, gdy wystygnie, posypać pieprzem, skropić cytryną lub octem, oliwą, całość delikatnie wymieszać. ..
-
Sałatka z selerów z ziemniakami
Obrane selery i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pokroić dowolnie w plastry, paski lub kostkę. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać z zaprawą zrobioną z octu i oliwy, doprawioną pieprzem oraz cukrem. P...
-
Groszek z migdałami
Przemyty wodą groszek wrzucić do rondla, zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową i gotować na wolnym ogniu6-10 minut. Odcedzić. Płatki migdałowe uprażyć na gorącej patelni, dodać masło, poczekać, aż się...
-
Brokuły z bułką tartą
Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części odcinając różyczki. Zagotować rosół rozpuszczając kostkę rosołową w 0,3 l wody. Wrzucić do niego różyczki brokuła, dusić na małym ogniu pod przykryciem...
-
Pomidory z mozarellą.
Pomidory sparzyć. Dodać mozarellę ( ja używam gotowej o nazwie Zottarella firmy Jogobella ). Doprawić do smaku solą. Świetnie nadaje się do dań z grilla. Zazwyczaj robię ją z bazylią, ale akurat mi z...
-
Pomidorowa przystawka
Pomidory kroimy w ósemki i układamy na półmisku, rozsypujemy na wierzch zielone oliwki Sos: do śmietany dodajemy przyprawy: sól do smaku, pieprz ziołowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną świeżą baz...
-
Sałatka bałkańska z soczewicą
Cały smak sałatki bałkańskiej leży w dobrze przygotowanym sosie (odpowiedni dobór ilości składników). Danie wyśmienite na obiad, kolację, jako dodatek do każdej imprezy domowej. Polecam. 1. Kaszę jęczm...
-
Sałatka w sam raz do grilla.
Bardzo szybka sałatka. Paprykę, kukurydzę, groszek i seler wysypujemy z puszek do miseczki. Mieszamy, doprawiamy solą i sałatka gotowa. Można też dodać majonez, ale nie będzie to już wersją \"...
-
Sałatka z rzodkiewki, mango i jabłka
Rzodkiewki są dostępne w sklepach przez cały rok, podobnie jak jabłka i owoce mango. Sałatka najbardziej nadaje się jako dodatek do wędzonych mięs, pieczeni, ryb. 1. Wszystkie owoce i warzywa dokładn...