-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Szynka domowa na Wielkanoc

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: mięsa szynka wędlina Wielkanoc
Rodzaj dania:mięsa wędliny
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: wieprzowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
wino czerwone wytrawne 75 ml alkohole i napoje
cebula 2-3 szt. warzywa
czosnek 6 ząbek warzywa
pieprz czarny ziarnisty 5 szt. przyprawy i zioła
ziele angielskie 5 szt. przyprawy i zioła
jałowiec owoc 5 szt. przyprawy i zioła
liść laurowy 5 szt. przyprawy i zioła
sól 0,5 kg przyprawy i zioła
wieprzowina - szynka bez kości 2 kg mięsa

Opis

Cebulę pokroić na plastry, wymieszać z ziarnami czerwonego pieprzu, jałowca, ziela anielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą zalać wszystko winem.
Szynkę opłukać, osuszyć, zdjąć skórę pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, natrzeć solą, czosnkiem i pieprzem. Przełożyć do dużego naczynia, zalać przygotowaną marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni.
Wyjąć szynkę z marynaty, osuszyć, wierzch naciąć w kratkę (ja akurat nie nacinałam), ułożyć ba blasze, w brytfannie lub w rękawie do pieczenia. Ja piekłam w rękawie.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240'C, piec przez 1/2 godziny. Potem zmniejszyć temperaturę do 200'C i piec jeszcze 1,5 godziny. Jeżeli piecze się w brytfannie z przykryciem to można od czasu do czasu polewać szynkę wytworzonym sosem.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 20min.
Cana: całej potrawy: 50 PLN jednej porcji: 10 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 920 kcal jednej porcji: 220 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania


 

Danie można podać z:

  • Sałatka z sałatą i rzodkiewką

    Rzodkiewki i ogórek umyć, pokroić w kostkę w skórce. Czosnek zmiażdżyć. Potem do dużej miski dać \"porwane\" liście sałaty, ogórek, rzodkiewkę i czosnek. Dolać oliwę z oliwek, sól, pieprz. Pomieszać i zost...

  • Chleb

    Namaczanka Ziarna mieszamy w misce, zalewamy wodą, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut W misce mieszamy mąkę, wodę i zakwas. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników, przykryć i zostawi...

  • Chrupiacy chleb z masłem czosnkowym Chlebek na ciepło

    Bochenek podłużny lub okrągły białego chleba kroimy na kromki ale tak, aby dolna skórka/spód/ pozostał w całości. W miseczce ucieramy masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, utartym na jarzynowej...

  • drożdżowy chlebek razowy

    Drożdże rozrabiamy z niewielką ilością wody i cukru.Gdy wyrosną dodajemy mąkę i dolewamywodę9tyle aby uzyskać odpowiednio gęśte ciasto) 1 łyżkę oleju i wyrabiamy okolo 2-3 minut.Odstawiamy do wyrośnięcia...

  • Arabski chleb pita

    Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z połową ciepłej wody i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i sól wsyp do miski, wlej rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszaj ły...

  • Gotowana cukinia

    1. Cukinię (najlepiej niedużą i młodą) starannie umyć i w całości zalać osolonym 1 łyżeczką wrzątkiem. Gotować około 10 min. Odcedzić i, gdy nieco ostygnie, pokroić w grubą kostkę. 2. Olej wymieszać z p...

  • Surówka z białej kapusty

    Kapustę poszatkowac posolic i odstawic na 30 minut. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki pokroić. Kapustę wymieszać wraz z marchewką i jabłkiem. Dodać natkę, oliwę i cuk...

  • Chleb orkiszowy

    Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, ciepłą wodę. Dobrze wyrobić (5-10 min.), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia – na tym etapie może...

  • Potrawka z marchwi

    Pamiętam taką potrawkę z lat przedszkolnych. Serwowana była jako zdrowa potrawa do dań obiadowych w stołówce przedszkolnej. Nienawidziłam tego - dziś chętnie serwuję do obiadu. 1. Marchew obieram, k...

  • Razowe bułeczki

    W kubeczku mieszamy ciepłe mleko z cukrem i świeżymi drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce żeby trochę wyrosło. Mąkę z solą i siemieniem mieszamy, dodajemy masło, następnie stopniowo drożdże z mle...

  • Sałatka z kurczakiem i koperkiem

    Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę/ może być pieczona/. Koperek drobno posiekać, ananas i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobniutko posiekać, groszek i kukurydzę ...

  • Surówka z marchewki i cieciorki

    -marchew obrać, zetrzeć na tarce na drobne wiórki -cieciorkę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą i osuszyć -do szklanki wlać sok z 1 cytryny, olej z pestek winogron i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać ...

  • Bułka wrocławska czosnkowo-ziołowa

    Pokroić bułkę na małe kromeczki. Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić do smaku, połączyć z masłem i ziołami. Po kolei smarować każdą kromkę bułki. Zawinąć dokładnie w folię aluminiową. Piec ok. 30-40 minut n...

  • Sałatka grillowa, autor zdjęcia : Bialagwiazda1906 Sałatka do grilla

    Pokroić 2 większe pomidory i 1 sałatę lodową. Do szklanki wlać 5 łyżek oleju, 5 łyżek wody. Dodać pieprzu,soli, pęczek sproszkowanego koperku i łyżeczkę sproszkowanej papryki. Zalać sosem pomidory i sała...

  • Sałatka do grilla

    Posiekać mniejszą kapustę. Cebulę i marchew pokroić. Dodać 3 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić ząbek czosnku ( Można dodać większą ilość czosnku w zależności od upodobań kucharz...

  • Surówka z kiszonej kapusty

    Kapustę kiszoną drobno pokroić. Marchew i jabłka umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać z wierzchnich liści, opłukać i drobno pokroić. Wszystkie składniki razem połączyć i...

  • Surówka z marchwi i chrzanu

    Warzywa i jabłka umyć, obrać i opłukać. Marchew i chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Kefir wymieszać z przyprawami do smaku. Składniki połączyć razem i wymieszać. Podobnie przyrządzić można surówkę z marc...

  • Surówka z ogórków kiszonych i pomidorów

    Ogórki i pomidory opłukać. Ogórki pokroić w drobne cząstki. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i również pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Wszystko połączyć i wymieszać z oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. ...

  • Surówka z pieczarek

    Pieczarki oczyścić, bardzo dokładnie umyć, wodę zmieniać kilkakrotnie. Dobrze odsączyć, najlepiej ułożyć na płóciennym ręczniku i pozostawić na kilkanaście minut. Przygotowane w ten sposób pieczarki drobni...

  • Surówka z rzodkiewek i sera

    Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Biały ser utrzeć na tarce, połączyć ze śmietaną. Dodać rzodkiewki i całość wymieszać oraz doprawić solą do smaku. ...

  • Sałatka pomidorowo-jajeczna

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować w cienkie plasterki. Wszystkie produkty połączyć razem, lekko wymiesz...

  • Sałatka z papryki

    Strąki słodkiej papryki umyć, poprzekrawać wzdłuż i oczyścić z pestek i gniazd nasiennych. Włożyć na chwilę do wrzącej osolonej wody, odcedzić. Pokroić w cienkie paski i wyłożyć do salaterki. Przyprawić solą, ...

  • Sałatka z zielonej fasoli

    Zieloną strączkową fasolę ugotować w słonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić, gdy wystygnie, posypać pieprzem, skropić cytryną lub octem, oliwą, całość delikatnie wymieszać. ..

  • Groszek z migdałami

    Przemyty wodą groszek wrzucić do rondla, zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową i gotować na wolnym ogniu6-10 minut. Odcedzić. Płatki migdałowe uprażyć na gorącej patelni, dodać masło, poczekać, aż się...

  • Sałatka ziemniaczana do mięs z grilla

    Ziemniaczki pokroić w plasterki, ugotowany bób obrać, cebulkę posiekać drobno w kosteczkę. Całość wymieszać, posolić i mocno popieprzyć, wymieszać z jogurtem greckim, zostawić na trochę do przegryzien...

  • Pomidory z mozarellą.

    Pomidory sparzyć. Dodać mozarellę ( ja używam gotowej o nazwie Zottarella firmy Jogobella ). Doprawić do smaku solą. Świetnie nadaje się do dań z grilla. Zazwyczaj robię ją z bazylią, ale akurat mi z...

  • Colesław

    Majonez, mleko, cukier, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz umieszczamy w misce w której będzie serwowana sałatka. Dokładnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Szatkujemy kapustę i cebu...

  • Surówka z pora i jabłka

    Pora umyć i bardzo drobno pokroić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać z porem w miseczce. Doprawić solą i pieprzem, a potem połączyć z majonezem do smaku. Dokładnie wymieszać. W...

  • Mizeria jak u babci

    Ta mizeria przypomina mi zawsze obiady mojej babci. Łatwo ją przygotować z dostępnych teraz polskich ogórków gruntowych. Dobre do każdego obiadu. 1. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na półplast...

  • Sałatka w sam raz do grilla.

    Bardzo szybka sałatka. Paprykę, kukurydzę, groszek i seler wysypujemy z puszek do miseczki. Mieszamy, doprawiamy solą i sałatka gotowa. Można też dodać majonez, ale nie będzie to już wersją \"...

  • Sałatka z rzodkiewki, mango i jabłka

    Rzodkiewki są dostępne w sklepach przez cały rok, podobnie jak jabłka i owoce mango. Sałatka najbardziej nadaje się jako dodatek do wędzonych mięs, pieczeni, ryb. 1. Wszystkie owoce i warzywa dokładn...

  • Sałatka z pora do dań z grilla

    Białą część pora dokładnie myjemy i kroimy w cienki pół krążki. Groszek odcedzamy z zalewy. Do miski wkładamy pokrojonego pora i mieszamy rękami aby por się porozdzielał, dodajemy groszek i majonez. i ...

  • Sałatka z makaronem Sałatka z makaronem

    Makaron ugotować, odcedzić z wody i osączyć. W tym czasie paprykę i szynkę pokroić w cienkie paseczki. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z...

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW