-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Tarta cebulowa

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: , dnia
Tagi: zapiekanki obiad dania główne
Rodzaj dania:dania główne dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 250 g dodatki
masło 150 g nabiał
sól 1 szczypta przyprawy i zioła
żółtko 1 szt. nabiał
cebula 6 szt. warzywa
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka dodatki
oliwa z oliwek 3 łyżka płyny i sosy
wino białe wytrawne 1/2 szklanka alkohole i napoje
ser żółty dowolny 3/4 szt. nabiał

Opis

Z mąki, posiekanego schłodzonego wcześniej masła, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli oraz paru łyżek wody szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Cebulę pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić ją przez ok. 15 minut bez przykrycia w winie. Następnie wyłączyć ognień i chwilę jeszcze trzymać na palniku, aby odparował płyn.
Ciastem wykleić natłuszczoną wcześniej formę do tart. Nakłuć widelcem. Pieć pod przkryciem papieru do pieczenia ok. 10 minut. Do cebili dodać ser, dokładnie wymieszać. Piec kolejne 15 minut.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 15min.
Cana: całej potrawy: 10zł PLN jednej porcji: 1,70zł PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 3000 kcal jednej porcji: 500 kcal

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 

Zdjęcia dania

Brak zdjęć

Dodaj zdjęcia
 

Danie można podać z:

Danie nie zostało powiązane z innym przepisem.

Powiąż inny przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW