Tarta kokosowa z karmelizowanym ananasem
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: czarrna, dniaTagi: kruche ciasto karmelizowany ananas tarta orzechy włoskie wiórki kokosowe
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: francuska
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
mąka pszenna | 1 | szklanka | dodatki |
jajo kurze | 3 | szt. | nabiał |
margaryna | 100 | g | nabiał |
cukier puder | 2 | łyżka | dodatki |
wiórki kokosowe | 1,5 | szklanka | dodatki |
orzechy włoskie | 1 | szklanka | dodatki |
ananas świeży | 1 | szt. | owoce |
woda | 1/2 | szklanka | płyny i sosy |
cukier | 1 | szklanka | dodatki |
margaryna | 1/2 | kostka | nabiał |
Opis
Margarynę (1/2 kostki) utrzeć z jajkami (2 szt.), dodać wiórki, cukier (1/2 szklanki) i starte lub posiekany orzechy. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.
Wodę z cukrem (1/2 szklanki) zagotować, dodać obranego i pokrojonego ananasa i gotować na niewielkim ogniu aż płyn odparuje. Doprawić mieszanką przypraw do dań słodkich. Wystudzoną tartę podawać z ananasem. Smacznego :)
Dla ilu osób: | 3 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy