Tarta z masą z kaszy jaglanej
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agnethia, dniaTagi: ciasta
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
kasza jaglana | 10 | łyżka | dodatki |
mąka pszenna | 1,5 | szt. | dodatki |
masło | 150 | g | nabiał |
żółtko | 2 | szt. | nabiał |
mleko | 2 | szklanka | nabiał |
cukier | 150 | g | dodatki |
gruszka | 2 | szt. | owoce |
Opis
Kaszę jaglana płuczemy na sicie, a następnie gotujemy w mleku. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i 2 łyżki cukru waniliowego. Gruszki obieramy i gotujemy w syropie (tj, woda, 1/2 szklanki cukru, kilka goździków).
W między czasie przygotowujemy ciasto: mąkę siekamy razem z masłem i łyzką cukru. Pod koniec dodajemy zółtka. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Kaszę jaglaną wraz z gruszkami miksujmey na gładką masę - jeśli będzie zbyt gęsta to należy dodać trochę wody.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim fromę, a następnie masę z kaszy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 - 40 minut.
Dla ilu osób: | 6 | |
Danie dietetyczne: | tak | |
Poziom skomplikowania: | średnio skomplikowane | |
Czas przygotowywania: | 20godz. 40min. | |
Cana: | całej potrawy: 20 PLN | jednej porcji: 3,80 PLN |
Liczba kalorii: | całej potrawy: 2500 kcal | jednej porcji: 300 kcal |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy