Tartinki z ananasem i bezą
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: czarrna, dniaTagi: tartinki ciasto kruche beza kokosowa ananas karmelizowany
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: francuska
Składniki przepisu
Nazwa | Ilość | Miara | Kategoria produktu |
---|---|---|---|
mąka pszenna | 1 | szklanka | dodatki |
margaryna | 100 | g | nabiał |
żółtko | 2 | szt. | nabiał |
cukier puder | 6 | łyżka | dodatki |
ananas świeży | 1 | szt. | owoce |
woda | 1/2 | szklanka | płyny i sosy |
cukier | 1/2 | szklanka | dodatki |
białko | 2 | szt. | nabiał |
mąka ziemniaczana | 1 | łyżeczka | dodatki |
ocet winny | 1 | łyżeczka | płyny i sosy |
wiórki kokosowe | 2/3 | szklanka | dodatki |
Opis
Wodę z cukrem zagotować, dodać obranego i pokrojonego ananasa i gotować na niewielkim ogniu aż płyn odparuje. Wystudzić.
Ciasto kruche podpiec na jasnozłoty kolor. Około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Do każdej tartinki nałożyć po 3-4 łyżki ananasa.
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem (4 łyżki). Wymieszać delikatnie z mąką, octem i wiórkami. Nałożyć na tartinki. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego :)
Dla ilu osób: | 3 | |
Danie dietetyczne: | nie | |
Poziom skomplikowania: | łatwe do przygotowania |
Komentarze i oceny
Brak komentarzy